Sve spremno za otvaranje deonice od Surčina do Obrenovca

Izvor: RTS, 18.Dec.2019, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve spremno za otvaranje deonice od Surčina do Obrenovca

Srbija će od danas na svojoj mapi imati još jednu deonicu na auto-putu "Miloš Veliki" – od Surčina do Obrenovca. Posle trogodišnjih radova završeno je 17,6 kilometara deonice koja spaja Koridor 10 i 11 – odnosno sever i zapad Srbije.
Deonica je počela da se gradi u martu 2017. godine. Izvođač je kineska kompanija "Čajna rouds end bridžis" koja je inače gradila i Pupinov most. Koštala je 233,67 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << miliona dolara.

Ova deonica je praktično direktna veza auto-puta Miloš Veliki i Koridora 10 koju sa obilaznicom oko Beograda povezuje petlja Surčin. Očekuje se i da smanji gužve na putu Beograd – Obrenovac.
Imre Kern iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrkture rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da će auto-put doneti bolju vezu Vojvodine i Beograda sa Zapadnom Centralnom Srbijom.
Značaj puta je i u tome što će se rasteretiti naselja Umka, Barič i Ostružnica, naveo je Imre Kern.
Prema njgovim rečim, najzahtevniji je bio most koji premošćuje Savu i Kolubaru dužine 1.581 metar.
Međutim, istakao je da je u auto-put trebalo ugraditi ogromnu količinu materijala.
Kad se to pretvori u podatke, kaže Kern, ukupno 250.000 kamiona je dovezlo maerijal i za to je bila potrenda dobra organizacija od strane izvođača, investitora i ministarstva.
Surčinska petlja – tačka povezivanjaNakon otvaranja puta bezbednost saobrćaaj biće bolja, istakao je za RTS pomoćnik ministra za infrastrukturu Nebojša Pavlović.  
Objasnio je da će tačka povezivanja Koridora 10 i 11 biti Surčinska petlja i da će zajedno sa već puštenim deonicama dužina auto-puta Miloš Veliki biti 120 kilometara.
Pavlović je dodao da je cela deonica projektovana tako da izdrži poplave i da plovnost Save nije ugrožena zbog visine od 9,5 metara iznad reke i raspona od 150 metara između stubova.  
Rekao je i da je za izgradnju mosta bila potrebna posebna tehnologija i da je u te svrhe bio izgrađen privremeni most koji je sada demontiran. 
Deonicu su kineski radnici gradili 24 časa dnevno, poučeni iskustvom iz prethodnog perioda kada su izgradili Pupinov most.  

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Šest stvari o novoj deonici auto-puta "Miloš Veliki"

Izvor: RTS, 18.Dec.2019

Deonica auto-puta "Miloš Veliki" od Surčina do Obrenovca biće svečano otvorena danas, a ovo je šest stvari koje bi trebalo da znate o njoj. . Spona severa i zapada.Nova deonica auto-puta "Miloš Veliki" spajaće Koridor...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.