Sve spremno za otvaranje deonice od Surčina do Obrenovca

Srbija će od danas na svojoj mapi imati još jednu deonicu na auto-putu "Miloš Veliki" – od Surčina do Obrenovca. Posle trogodišnjih radova završeno je 17,6 kilometara deonice koja spaja Koridor 10 i 11 – odnosno sever i zapad Srbije.

Deonica je počela da se gradi u martu 2017. godine. Izvođač je kineska kompanija "Čajna rouds end bridžis" koja je inače gradila i Pupinov most. Koštala je 233,67 miliona dolara.

Ova deonica je praktično direktna veza auto-puta Miloš Veliki i Koridora 10 koju sa obilaznicom oko Beograda povezuje petlja Surčin. Očekuje se i da smanji gužve na putu Beograd – Obrenovac.

Imre Kern iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrkture rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da će auto-put doneti bolju vezu Vojvodine i Beograda sa Zapadnom Centralnom Srbijom.

Značaj puta je i u tome što će se rasteretiti naselja Umka, Barič i Ostružnica, naveo je Imre Kern.

Prema njgovim rečim, najzahtevniji je bio most koji premošćuje Savu i Kolubaru dužine 1.581 metar.

Međutim, istakao je da je u auto-put trebalo ugraditi ogromnu količinu materijala.

Kad se to pretvori u podatke, kaže Kern, ukupno 250.000 kamiona je dovezlo maerijal i za to je bila potrenda dobra organizacija od strane izvođača, investitora i ministarstva.

Surčinska petlja – tačka povezivanja

Nakon otvaranja puta bezbednost saobrćaaj biće bolja, istakao je za RTS pomoćnik ministra za infrastrukturu Nebojša Pavlović.  

Objasnio je da će tačka povezivanja Koridora 10 i 11 biti Surčinska petlja i da će zajedno sa već puštenim deonicama dužina auto-puta Miloš Veliki biti 120 kilometara.

Pavlović je dodao da je cela deonica projektovana tako da izdrži poplave i da plovnost Save nije ugrožena zbog visine od 9,5 metara iznad reke i raspona od 150 metara između stubova.  

Rekao je i da je za izgradnju mosta bila potrebna posebna tehnologija i da je u te svrhe bio izgrađen privremeni most koji je sada demontiran. 

Deonicu su kineski radnici gradili 24 časa dnevno, poučeni iskustvom iz prethodnog perioda kada su izgradili Pupinov most.  

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво