Svakog Švajcarca odbijanje ruskog gasa koštaće 3.000 franaka

Izvor: B92, 14.Mar.2022, 15:48

"Svakog Švajcarca odbijanje ruskog gasa koštaće 3.000 franaka"

Potpuno odbacivanje ruskih energenata dovešće Švajcarsku do gubitka od 4% BDP-a i koštaće svakog stanovnika zemlje 3.000 franaka godišnje.

Ingve Abrahamsen, stručnjak Centra za ekonomska istraživanja ETH Cirih, rekao je da je "pad tržišta ove veličine dovoljno velik da izazove recesiju".

Švajcarska ekonomija je ušla u period oporavka od pada usled koronavirusa, rekao je on a prenosi RT, što će pomoći da se "preživi recesija".

Abrahamsen je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naglasio da je "postupno ukidanje ruskih energenata izvodljivo, ali za to će morati da se koriste sopstvene rezerve goriva, dok se poskupljenje ne može izbeći". Rezervne opcije uključuju toplotne pumpe i grejanje na drva.

Prema proračunima, Švajcarskoj će čak i za delimično odbijanje ruskih energenata za grejanje biti potrebno tri milijarde franaka.

Pored rasta cena gasa, stanovništvo treba da se pripremi za rast cena hrane.

Džon Plasard, specijalista za investicije u Mirabo banci, navodi da će ove godine osnovne životne namirnice, kao što su mlečni proizvodi, ulja i pekarski proizvodi, poskupeti za 10-15 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.