Izvor: Politika, 06.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki Srbin duguje oko 380 evra

Prosečna zaduženost po stanovniku u prvih pet meseci ove godine povećana je za oko 19 odsto, a najviše se uzimaju gotovinski krediti

Građani Srbije su u proseku zaduženi po 31.455 dinara ili oko 380 evra, što je za oko 19 odsto više u odnosu na prvih pet meseci lane. Do kraja maja ove godine ukupna zaduženost građana, firmi i preduzetnika povećana je za 16 odsto na oko 721,6 milijardi dinara.

Prema podacima Kreditnog biroa, kako je juče na konferenciji za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << novinare naveo Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banka Srbije, od ukupne sume duga oko 66 odsto ili gotovo 466 milijardi dinara duguju firme, dok je dug građana oko 236 milijardi ili 32,6 odsto. Preduzetnici duguju oko 18,9 milijardi dinara, ili 2,6 odsto.

Dugalić je ocenio da zaduženost naših građana nije velika u poređenju sa državama u okruženju, navodeći da je prosečan dug žitelja Hrvatske oko 3.000 evra, a da je prosečna plata oko 600 evra.

Građani najviše uzimaju gotovinske kredite, čiji je ukupan iznos na kraju maja dostigao oko 115 milijardi dinara, uz mesečni rast od 15 odsto. U prošlom mesecu je odobreno oko 66 milijardi dinara stambenih zajmova, što je za osam odsto više nego u aprilu. Dugalić je napomenuo da je pad tražnje zabeležen samo kod potrošačkih kredita, čiji je ukupan iznos bio oko 51 milijardu dinara, što je za osam milijardi manje nego u aprilu.

Ukupan iznos neizmirenog dugovanja bankama je 31,8 milijardi ili 4,4 odsto njihovog potraživanja. Od tog iznosa pravna lica duguju 28,1 milijardu dinara, preduzetnici 584 miliona, a građani 3,07 milijardi dinara.

U Kreditni biro su učlanjene sve banke, lizing kompanije i državni fondovi u Srbiji, kao i većina osiguravajućih kuća, tako da su podaci, kako je naglasio Dugalić, detaljni i realno prikazuju zaduženost klijenata. Osim Telekoma Srbije, Telenora, koji je povukao najveći broj izveštaja Kreditnog biroa, novog mobilnog operatera Top net, u toku su razgovori i o uključivanju podataka Poreske uprave Srbije, čime će biti evidentirane, istakao je Dugalić, sve uređene finansijske obaveze građana.

B. Dumić

[objavljeno: 06.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.