Švajcarce rešavati individualno

Izvor: B92, 30.Jan.2013, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Švajcarce" rešavati individualno

Beograd -- Ukidanjem ograničenja u vezi sa visinom mesečnog zaduženja za odobravanje kredita kod banaka, odgovornost za takve zajmove će preuzimati banke, ali i klijenti.

Velika zaduženost klijenata koji su uzeli zajmove u švajarskim francima za sada nije sistemski problem i treba da ga rešavaju zajedno banke i klijenti, od slučaja do slučaja, ocenili su analitičari.

Predsednik Saveta guvernera NBS i profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Nebojša >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Savić rekao je da će ukidanjem ograničenja za odobravanje kredita, prema odluci centralne banke, postojati odgovornost banaka i samog klijenta.

Učestvujući u emisiji RTS-a, Savić je ocenio da su gradjani do sada pokazivali veći stepen odgovornosti od privrede, prilikom uzimanja kredita.

Medjutim, iskustva iz 2012. godine pokazala su da su odobreni krediti većinom išli u potrošnju, a ne u investicije, što je rezultiralo visokom inflacijom prošle godine, ocenio je Savić.

Komentarišući rast dugova kod gradjana koji su uzeli kredite indeksirane u švajcarskim francima, Savić je rekao da to trenutno ne predstavlja sistemski problem, a ukoliko bi to ugrozilo finansijski sistem, onda bi to moralo da se reši na nivou države.

Zamenik predsednika Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović rekao je da će se odlukom NBS promeniti to što će se od sada krediti odobravati i gradjanima koji do sada nisu ispunjavali uslove, ali će banke procenjivati njegovu kreditnu sposobnost pre nego što mu odobre zajam.

Petrović je rekao da Rajfajzen banka ograničava opterećenje mesešnih primanja na 50 do 60 odsto prilikom odobravanja kredita gradjanima i ubuduće procenjivaće i njihove prihode izvan redovnih primanja, tako da će i to uzimati u obzir kada bude odobravala zajmove.

Učešće loših kredita u Srbiji je visoko, mada je ono više kod privrede nego kod gradjana, rekao je Patrović i dodao da je u Rajfajzen banci ucešće kredita u švajcarskim francima mnogo manje nego od onih u evrima.

Petrović je naveo da je učešće tih kredita u stambenim zajmovima izmedju 30 i 40 odsto, ali to ne znači da taj problem ne treba rešavati i dodao da u tom problemu treba primeniti individualni pristup - od slučaja do uslučaja.

On je podsetio da je Udruženje banaka Srbije predložilo produženje roka otplate kredita indeksiranih u švajcarskim francima za još 10 godina i da se grejs period produži do dve godine.

Kada prodje finansijska kriza u Evropi i svetu i problem prezaduženosti gradjana, koji imaju kredite u "švajcarcima" će biti manji i oni će moći to lakše da reše, ocenio je on.

Komentarišući visoke kamate u Srbiji, koja su najviše u Evropi, Petrović je objasnio da je jedan od razloga to što je u našoj zemlji već dugi niz godina visoka inflacija, a uz to vodjena je neadekvatna monetarna politika.

Ekonomski analitičar Damir Novotni rekao je da je zaduživanje u švajcarškim francima postalo sistemski problem u Hrvatskoj, ocenjujući da su banke odgovorne za to što nisu klijente na vreme upoznale sa mogućim rizicima, ali i država koja nije primenila zaštitne mehanizme.

Vlada Hravatske je pokušavala da to sistemski reši, ali je nadjeno privremeno rešenje da banke reprogramiraju te dugove, rekao je Novotni i dodao da se razmišljalo da se uvede institucija ličnog bankrotstva, ali se za sada odustalo zbog negativnih iskustva iz Slovenije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.