Sumorna prognoza za najsrećniju zemlju na planeti: Ima iste probleme kao Srbija

Izvor: B92, 04.Okt.2019, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sumorna prognoza za najsrećniju zemlju na planeti: Ima iste probleme kao Srbija

Helsinki -- Finske statistike otkrivaju sumornu populacijsku prognozu – "broj stanovnika će početi da pada 2031".

Sve finske provincije imaće za 15 godina više smrti nego rođenja, osim ako nekim slučajem stopa nataliteta ne počne da se oporavlja od svog rekordno niskog stanja, prognozirala je finska statistička agencija.

Do 2050. će Finska imati 100.000 stanovnika manje nego danas, kad ih ima 5.525.000 – i to ako zadrži trenutni nivo imigracije od 15.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godišnje i stopu fertiliteta od 1,35 dece po ženi u reproduktivnom periodu.

A Finska čak i nije jedna od razvijenih zemalja o kojima se najčešće govori u kontekstu demografske krize.

Ova skandinavska zemlja je ove godine proglašena najsrećnijom zemljom na svetu, kao i prošle godine, prema Izveštaju o svetskoj sreći. Po pitanju rodne jednakosti, Finska je prema analizi Svetskog ekonomskog foruma završila na četvrtom mestu, iza Islanda, Norveške i Švedske.

Finsko obrazovanje često se spominje kao najbolje na svetu, a roditelji u Finskoj imaju i izdašno porodiljsko odsustvo: 30 do 50 radnih dana pre i 105 radnih dana nakon porođaja za majke, a 54 radna dana za očeve, uz naknadu. Nakon toga sledi još 158 radnih dana plaćenog porodiljskog koje može uzeti majka ili otac, piše "Forbs".

Roditelj može ostati kući i nakon porodiljskog, bez naknade, ali uz zaštitu posla, do trećeg detetovog rođendana. Pritom može primati dečji dodatak. Vrtići su takođe subvencionisani, u skladu s primanjima roditelja.

Uprkos svemu tome, stopa fertiliteta u Finskoj se strmoglavila u poslednjih deset godina – od 1,86 dece 2009. do 1,35 ove godine.

Kako piše novinarka "Forbsa" Elizabet Bauer, poređenje stope fertiliteta u Švedskoj i Finskoj pokazuje da je Finska bila mnogo stabilnija, ali je doživela kolaps u poslednjih deset godina.

Da li je razlog ekonomske prirode? Finska je imala stopu nezaposlenosti od čak 9,4 odsto u 2015., nakon recesije, ali ta stopa se ove godine spustila na 6,7 odsto. Stopa ekonomskog rasta takođe se oporavila nakon recesije.

"Činjenica je da je roditeljstvo značajno smanjilo penzije za žene. Ženske karijere i razvoj prihoda ključna su pitanja kojima se moramo pozabaviti kako bismo osigurali da oni koji su sposobni i voljni zasnovati porodice to i učine. To su glavni problemi", komentarisao je finski premijer Anti Rine.

Dodao je da je potrebno razvijati i dečju zaštitu: "Zabrinut sam da se možda ne fokusiramo na prave stvari ako ne razvijamo starateljstvo za porodice s decom. Moramo proizvesti celu mrežu usluga na način da porodice s decom osećaju podršku".

Moguće je da je ovaj nagli pad stanovništva statistička varijacija i da će se ponovno oporaviti. Ali kao i sa Švedskom, čija je stopa fertiliteta takođe u padu, novinarka Forbsa postavlja pitanje "da li je pravi odgovor zaista kombinacija rodne jednakosti i velikodušnih socijalnih mera, što je put kojim su otišle ove dve zemlje?".

Jer kao i gotovo sve evropske zemlje, i Švedska je ispod stope fertiliteta potrebne za održavanje populacije – prošle godine ta stopa je pala na 1,76. Debelo subvencionisani i široko dostupni vrtići, velikodušna porodiljska naknada za oba roditelja i kultura orijentisana na zajednicu, a ne na posao, svejedno nisu pomogli, kao ni u Finskoj.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Crne prognoze za najsrećniju zemlju svijeta

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Okt.2019

HELSINKI - Finske statistike otkrivaju sumornu populacijsku prognozu – "broj stanovnika će početi da pada 2031".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.