Stupa na snagu Uredba o klasifikaciji delatnosti

Izvor: S media, 10.Avg.2010, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stupa na snagu Uredba o klasifikaciji delatnosti

Stupanjem na snagu Uredbe o klasifikaciji delatnosti počela je primena Zakona o klasifikaciji delatnosti, saopšteno je S media portalu.

Agencija za privredne registre (APR) ima zakonsku obavezu da klasifikaciju privrednih delatnosti u Republici Srbiji uskladi sa klasifikacijom koja se primenjuje u Evropskoj uniji.

APR će početi da primenjuje novu klasifikacija delatnosti od četvrtka, 12. 8. 2010. godine

U skladu sa novim Zakonom o klasifikaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << delatnosti, APR ima obavezu da sve registrovane jedinice razvrstava prema pretežnoj delatnosti, kao i da taj podatak objavi na svojoj internet stranici (www.apr.gov.rs).

Agencija će ove promene izvršiti na osnovu podataka dobijenih od Zavoda za statistiku Republike Srbije, a u skladu sa Protokolom o razmeni podataka koji su potpisale ove dve institucije.

Promene podataka o šiframa i opisu delatnosti biće izvršene automatski pa je neophodno da se svi privredni subjekti i druga pravna i fizička lica registrovana u APR, o novoj šifri i opisu pretežne delatnosti informišu uvidom u internet stranicu APR.

Ukoliko privredni subjekti, druga pravna i fizička lica smatraju da nova šifra i opis pretežne delatnosti ne odgovaraju njihovoj stvarnoj pretežnoj delatnosti mogu podneti zahtev za razvrstavanje pod drugom šifrom i opisom delatnosti, ali samo u okviru iste grane kojoj pripada ta grupa delatnosti. Pretraga delatnosti koje subjekti mogu menjati biće omogućena preko posebnog veb servisa na sajtu APR. Ova promena će se izvršiti besplatno i bez donošenja posebnog akta APR o promeni. Promena grane privredne delatnosti vršiće se, kao i do sada, na osnovu podnete registracione prijave i propisane dokumentacije, uz plaćanje naknade.

Osnivači novih privrednih društava, preduzetničkih radnji i udruženja imaju obavezu da od 12. avgusta u registracionim prijavama označe pretežnu delatnost u skladu sa novim zakonom i Uredbom o klasifikaciji delatnosti.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Od 12. avgusta nova klasifikacija privrednih delatnosti

Izvor: EMportal, 10.Avg.2010

Agencija za privredne registre saopštila da će 12. avgusta početi da primenjuje novu klasifikaciju delatnosti kod svih registrovanih privrednih subjekata i drugih pravnih lica, usklađenu sa onom koja se primenuje u Evropskoj uniji.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.