Struja ne poskupljuje u septembru

Izvor: B92, 28.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Struja ne poskupljuje u septembru

Beograd -- Odlaže se poskupljenje struje koje je bilo najavljeno za 1. septembar odlučio Odbor za privredu i finansije Vlade.

Kako su naveli u Ministarstvu rudarstva i energetike, za sada se odustalo od povećanja cene struje kako se ne bi pojačao pritisak na ukupni rast cena, odnosno inflaciju.

Odbor za privredu i finansije odlučio je i da tokom jeseni još jednom razmotri mogućnost poskupljenja struje uzimajući u obzir kako bi to uticalo na inflaciju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Bubalo: Poskupljenja minimalna

Predrag Bubalo (FoNet, arhiva)

Predrag Bubalo kaže da su najavljena poskupljenja hleba i ulja od 1. septembra minimalna, ako se uzme u obzir ovogodišnja suša.

Ministar trgovine i usluga Srbije je kazao da smatra uspehom to što je na sastancima sa predstavnicima pekarske i uljarske industrije postignut dogovor da povećanje cena tih namirnica bude najmanje moguće. On je rekao da su se svi u lancu proizvodnje i prodaje hleba odrekli dela marže, odnosno zarade, kako bi umesto 35 dinara za veknu, hleb koštao 29,5 dinara.

Bubalo je kazao da se mora uzeti u obzir suša i loš rod, kao i činjenica da je cena pšenice na svetskom trzizštu povećana za 50 odsto.

Ministar trgovine i usluga je ocenio da još uvek ima šansi da inflacija do kraja godine bude u projektovanih 6,5 odsto, pogotovo ako se nastavi pad cena energenata.

Podsetimo, hleb će od 1. septembra poskupeti za 13,4 odsto na 29,5 dinara, a cena litra ulja od suncokreta biće povećana za 15 odsto na 95 dinara, dogovoreno je na prošlonedeljnom sastanku predstavnika Ministartva trgovine, proizvođača i trgovaca.

Kako je odlučeno, cena hleba neće moći da se menja u narednih godinu dana, a jestivo ulje će se prodavati po 95 dinara u narednih šest meseci, dok se ne sagledaju bilansi ovogodišnjeg roda suncokreta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.