Struja na politički napon

Izvor: Politika, 18.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Struja na politički napon

Direktor "Elektrokosmeta" Nebojša Aleksić izjavio je da su velika potrošnja električne energije i kvar na jednom bloku termoelektrane "Kosovo B" u Obiliću prouzrokovali izuzetno velike restrikcije električne energije u južnoj srpskoj pokrajini. Najkritičnije je u Gračanici, čiji žitelji ostaju bez struje po deset sati, dok u Lipljanu i okolnim srpskim selima nje nema i po 14 časova. U Kosovskom Pomoravlju dnevno građani jedva da imaju struju po osam sati, ali najteže prolaze Srbi u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Siriničkoj župi, tačnije u opštini Štrpce, gde zbog razuđenosti sela i velikih snežnih nameta struje nema čak i po više od 16 sati.

U poslednjih osam godina, struja je u južnoj srpskoj pokrajini služila kao instrument za pokazivanje "mišića" ili teranje inata, pri čemu je albanska strana imala prekidače u rukama, a srpska jedino mogućnost da ne priznaje nadležnost Kosovske elektroprivredne korporacije (KEK). To je za posledicu imalo da su Albanci isključivali srpskim naseljima struju, dok su Srbi odbijali da plate ono što bi utrošili.

Restrikcije struje od 1999. godine obavljane su, po pravilu, prema nacionalnoj određenosti. Da bi se razrešilo ovo energetsko pitanje koje je "u raljama politike", Srbi traže da budu vraćeni na radna mesta, nadoknadu za otetu i uzurpiranu imovinu, bezbednost i život dostojan čoveka. Albanci stalno ponavljaju da traže da im budu plaćeni nagomilani računi za utrošenu električnu energiju, čak i u onim kućama u kojima Srbi ne žive već punih osam godina!

Veselin Kočanović, načelnik odeljenja za privredu Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, ističe da srpska sela nemaju struju od pet do 20 sati.

– Za poslednjih osam godina, koliko imamo problema sa urednim snabdevanjem struje, ove zime je situacija možda najgora. Teško da nešto može da se uradi, jer ne nailazimo na razumevanje Unmika i KEK-a. Prošle godine je Unmik prećutno odbio ponudu Vlade Srbije da sa 50 miliona kilovat-sati mesečno u zimskom periodu pomogne popravljanje snabdevanja građana u delovima Kosova i Metohije sa većinskim srpskim življem – naglašava Kočanović.

On kaže da su možda politički pritisci razlog za sve duže redukcije struje u srpskim naseljima, ali da je na Kosmetu problem nedostatak energije.

– Kada je došao Unmik, sa svojih radnih mesta je oterano više od 8.000 ljudi koji su besprekorno održavali energetski sistem. Sada KEK ima problema sa stručnjacima, ali nema nameru da vrati Srbe na posao. Najave da će se u nekim srpskim enklavama domaćinstva snabdevati strujom generatorima nisu dugoročno rešenje. Najbolje bi bilo da KEK dozvoli da i Javno preduzeće "Elektrokosmet" distribuira i prodaje struju, jer bi na taj način sigurno bio rešen problem sa nestašicama struje – smatra Kočanović.

Kako javljaju mediji u Prištini, da bi kompanija izašla iz ekonomske krize, u KEK-u su odlučili da prodaju 29 stanova, stambene objekte sagrađene pre 1999. godine, hotel na Brezovici, 2.000 hektara zemlje u okolini Obilića, više od 700 hektara zemlje oko Batlavskog jezera i branu na Batlavi i objekat "Toskana". Protiv prodaje delova KEK-a je Privredna komora Kosova koja, prema rečima njenog potpredsednika Safeta Grdžalije, neće pomoći KEK-u da izađe iz krize.

"Ukoliko nije bila dovoljna milijarda evra investicija, tokom ovih godina neće biti dovoljno ni to malo para koje bi se dobile iz te transakcije. Mnogo bi bolje bilo da se nađe neko rešenje za poboljšanje upravljanja nego da se proda i to malo imovine koja pripada radnicima ili javnog vlasništva, što će otići na račune određenih klanova ili pojedinaca", rekao je Grdžalija.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.