Stres za banke

Izvor: B92, 09.Jul.2009, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stres za banke

Beograd -- Do kraja septembra NBS testiraće snagu i izdržljivosti četiri državne i 12 najvećih poslovnih banaka u slučaju da dođe do neočekivanih udara u poslovanju.

NBS neće javno objavljivati rezultate

Potom će se analizirati i ostale banke u zemlji. Ova analiza, koja je postala uobičajena u svetu, obaveza je Srbije i po ugovoru potpisanim sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Iz MMF poručuju da je ideja o obavljanju „stres testova" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i u srpskim poslovnim bankama posledica potrebe da se proveri koliko zapravo novca one imaju i kako bi se njihov kapital ponašao u slučajevima visokog rizika.

"U pitanju je simulacija različitih scenarija s ciljem da se utvrdi njihov uticaj na finansijsku snagu, stanje i izdržljivost banaka", objašljavaju u Narodnoj banci Srbije.

U NBS napominju da se rezultat „stres testiranja" ne može posmatrati kao konačan odgovor, ali može biti okvir koji će poslužiti da bi se stekla slika o trenutnoj osetljivosti konkretne banke ili celog sektora na moguće poremećaje.

"Suština je da se pažnja menadžera, direktora ili regulatornih organa usmeri na otkrivanje faktora rizika koji mogu biti od uticaja na stabilnost određene banke, u krajnjem slučaju i na njen opstanak", tvrde u NBS.

Rezultati testova neće, najavljuju u Narodnoj banci Srbije, biti javni.

Oni predstavljaju poslovnu tajnu zbog velikog rizika pogrešne interpretacije. Rezultati ovakvih testova svuda u Evropi su tajni, dok u SAD ove podatke daju na uvid javnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.