Srbija

Četvrtak, 09.07.2009.

16:19

Stres za banke

Do kraja septembra NBS testiraće snagu i izdržljivosti četiri državne i 12 najvećih poslovnih banaka u slučaju da dođe do neočekivanih udara u poslovanju.

Izvor: Večernje novosti

Default images

Potom će se analizirati i ostale banke u zemlji. Ova analiza, koja je postala uobičajena u svetu, obaveza je Srbije i po ugovoru potpisanim sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Iz MMF poručuju da je ideja o obavljanju „stres testova“ i u srpskim poslovnim bankama posledica potrebe da se proveri koliko zapravo novca one imaju i kako bi se njihov kapital ponašao u slučajevima visokog rizika.

"U pitanju je simulacija različitih scenarija s ciljem da se utvrdi njihov uticaj na finansijsku snagu, stanje i izdržljivost banaka", objašljavaju u Narodnoj banci Srbije.

U NBS napominju da se rezultat „stres testiranja“ ne može posmatrati kao konačan odgovor, ali može biti okvir koji će poslužiti da bi se stekla slika o trenutnoj osetljivosti konkretne banke ili celog sektora na moguće poremećaje.

"Suština je da se pažnja menadžera, direktora ili regulatornih organa usmeri na otkrivanje faktora rizika koji mogu biti od uticaja na stabilnost određene banke, u krajnjem slučaju i na njen opstanak", tvrde u NBS.

Rezultati testova neće, najavljuju u Narodnoj banci Srbije, biti javni.

Oni predstavljaju poslovnu tajnu zbog velikog rizika pogrešne interpretacije. Rezultati ovakvih testova svuda u Evropi su tajni, dok u SAD ove podatke daju na uvid javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

18 h

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

21 h

Podeli: