Što donosi daljnje monetarno popuštanje ECB-a?

Izvor: SEEbiz.eu, 14.Sep.2019, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Što donosi daljnje monetarno popuštanje ECB-a?

ANALIZA - Na svom prekjučerašnjem zasjedanju, Europska središnja banka je, u skladu s očekivanjima, usvojila nove mjere za daljnje monetarno popuštanje. 

Navedeni splet mjera uključuje smanjenje depozitne kamatne stope sa -0,4% na -0,5%, dok su glavna stopa refinanciranja i stopa graničnog refinanciranja ostale nepromijenjene (na 0,0% odnosno 0,25%). Nadalje, negativna depozitna kamatna stopa više se neće primjenjivati na sav višak likvidnosti središnje banke već samo >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << određenu količinu viška likvidnosti putem „“sustava razvrstavanja“ (tiered deposit rate) što će naknadno biti detaljnije objavljeno i pojašnjeno.

Referentne kamatne stope će ostati na trenutnim ili nižim razinama sve dok se stopa inflacije ne približi ciljanoj razini ECB-a (2%) i ne vidi da je dinamika temeljne inflacije dosljedno u skladu s tim kretanjem.

ECB je najavila i nastavak programa mjesečnog otkupa vrijednosnih papira (Asset Purchase Programme, APP), u prosjeku 20 mlrd. eura mjesečno, počevši od 1. studenog 2020. Očekuje se kako će program otkupa obveznica završiti malo prije nego što ESB počne s povećanjem referentnih kamatnih stopa.

Kamatna stopa na dugoročne strukturne operacije (TLTRO-III) bit će smanjenja za 10 baznih bodova tako da će ona sada odgovarati prosječnoj glavnoj stopi refinanciranja koja se primjenjuje u razdoblju TLTRO-a. Za banke koje povećavaju svoje volumene zajmova iznad određene referentne vrijednosti kamatna stopa će odgovarati prosječnoj depozitnoj kamatnoj stopi za vrijeme trajanja TLTRO-a. Nadalje, dospijeće TLTRO-a povećava se na tri godine (prethodno dvije godine).

Kao reakcija na sastanak i nove odluke ECB-a prinosi na njemačke državne obveznice su pali, a euro je deprecirao u odnosu na dolar. Neupitno je kako se ECB novim mjerama obvezala na ekspanzivnu monetarnu politiku još dulje vremensko razdoblje. Nadalje, ne može se isključiti mogućnost daljnjeg smanjenja depozitne kamatne stope u narednim mjesecima. U tjednima pred nama očekujemo kako će kamatne stope na novčanom tržištu (Euribor) ostati nepromijenjene.

„Stupnjevita“ depozitna kamatna stopa (tiered deposit rate) neće umanjiti učinak ovog instrumenta na financijsko tržište. S obzirom na dogovoreno sniženje depozitne kamatne stope i nastavak programa otkupa obveznica ne očekujemo značajniji rast prinosa na njemačke državne obveznice ili eurske swap rates u jednogodišnjem horizontu.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.