Izvor: RTS, 02.Dec.2022, 20:45

Steklara Hrastnik planira da uloži 410 miliona evra u Srpsku fabriku stakla

Slovenačko preduzeće za proizvodnju staklene ambalaže "Steklarna Hrastnik" novi je vlasnik Srpske fabrike stakla u Paraćinu. Jedan od vodećih evropskih proizvođača ambalažnog stakla najavljuje da će modernizovati paraćinske pogone, povećati kapacitete i napraviti energetski nezavisnu fabriku.
Steklarna Hrastnik koja posluje u okviru švajcarske grupe Global Glas planira da u Paraćinu najpre stabilizuje proizvodnju, a potom za šest godina u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nove peći i linije uloži 410 miliona evra. Slovenci žele zelenu, energetski nezavisnu fabriku koja će proizvoditi staklenu ambalažu premijum kvaliteta.

"Budućnost će biti usmerena ka neprestanom poboljšanju postojećih i neprestanom poboljšanju novih tehnologija sa jasnim dugoročnim razvojnim ciljevima, da budemo energetsko nezavisni i održivi", kaže Igor Lah, predsednik UO "Steklarne Hrastnik".
Posle godina mukotrpne borbe da država za Srpsku fabriku stakla u Paraćinu pronađe pravog investitora svi konačno mogu da odahnu.
Staklara je, kazala je predsednica Vlade Ana Brnabić, strateški važna za državu jer je privreda gotovo kompletnu ambalažu od stakla do sada morala da uvozi.
"Zato što nemamo sopstvenu proizvodnju stakla, odnosno svakako ne dovoljno, neke od naših privrednih grana nisu mogle dalje da rastu i nisu mogle da izvoze dovoljno, ovo je takođe problem koji danas počinjemo da rešavamo ovom investicijom u Srpsku fabriku stakla, zato je to strateški interes Republike Srbije i čitave naše privrede", ističe Ana Brnabić.
Novi vlasnici staklare najavili su podizanje proizvodnih kapaciteta fabrike u narednih šest godina za 640 odsto, veći broj radnika kao i osnivanje nacionalnog centra za reciklažu stakla.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Švajcarsko-slovenački konzorcijum preuzeo staklaru u Paraćinu, novi vlasnik najavio investicije veće od 300 miliona evra

Izvor: Blic, 02.Dec.2022

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obišla je danas fabriku stakla u Paraćinu, zajedno sa novim vlasnicima, predstavnicima švajcarsko-slovenačkog konzorcijuma Global Glass i najavila investicije veće od 300 miliona evra u narednih šest godina i povećanje broja zaposlenih.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.