Starović: Sporazum sa Kinom velika prilika za privredu i građane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2022, 10:24

Starović: Sporazum sa Kinom velika prilika za privredu i građane

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović poručio je da danas da je sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, koji bi trebalo da bude zaključen do kraja godine, velika prilika za Srbiju, našu privredu i građane.

Tim sporazumom se, kaže Starović, stvara mogućnost da se dodatno uveća plasman srpskih proizvoda na tamošnje tržište.

"Proces usaglašavanja i pregovaranja sada će imati snažan impuls, snažan vetar u leđa koji dolazi sa samog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vrha, od dvojice lidera i siguran sam da ćemo u narednim mesecima zaista doći do zaključenja veoma važnog sporazuma", rekao je Starović za TV Prva.

On je poručio da pregovorima treba pristupiti oprezno i istakao da se tim sporazumom dobija puno toga, pre svega u sektoru prehrambene industrije.

"Mi smo pre samo desetak godina izvozili robu u Kinu u vrednosti od svega sedam miliona dolara, a sada je to više od milijardu dolara. To je uvećanje 150 puta, odnosno 15.000 odsto, ali potencijali su mnogo veći od toga", istakao je Starović.

Dodaje da bi sporazum o slobodnoj trgovini, osim povećanja našeg izvoza, značajno promenio investicionu ličnu kartu Srbije.

"Trenutno izvozimo oko milion flaša vina, a od momenta kada se sporazum bude zaključio, možemo očekivati da ćemo upetostručiti izvoz veoma kvalitetnih vina sa kojima se postiže dobra cena", naveo je Starović.

Na pitanje da li postoji bojazan da će kineski proizvodi preplaviti srpsko tržište, Starović odgovara da nema potrebe za tom vrstom strahovanja, kao i da se Srbija može uspešno izboriti od "napada" sa Zapada.

"Neće svi na Zapadu sa blagonaklonošću gledati na to što pregovaramo sa Kinom, ali smo do sada uspeli da se odbranimo od tih napada. Nama je potrebno da sustignemo naše evropsko okruženje i mi koristimo prilike koje se pred nama nalaze", naglasio je Starović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Starović o pismu američkih kongresmena: Mali uspeh koji menja dinamiku odnosa velikih sila prema regionu

Izvor: RTS, 08.Feb.2022, 09:20

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Straović kaže za RTS da je pismo grupe od 16 američkih kongresmena u kojem od predsednika Džozefa Bajdena traže unapređenje odnosa SAD i Srbije važna vest, koja pokazuje da se Srbija promenila i da ima kapacitet da širom sveta o...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.