Srpski benzin najskuplji u regionu

Izvor: B92, 26.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski benzin najskuplji u regionu

Beograd -- Cene benzina na pumpama u Srbiji su kao da je cena barela nafte 140 dolara, a država kroz akcize na svakoj litri benzina zarađuje 44 dinara, a dizela 30 dinara.

Posle najnovijeg poskupljenja od 3,4, odnosno 4,14 dinara, litar motornog benzina od 95 oktana košta 97,20 (1,03 evra), dok litar dizela u zavisnosti od vrste staje od 84,52 dinara (1,19 evra) do 92,45 dinara (1,02 evra), koliko košta evrodizel.

Istovremeno, u Crnoj Gori se gorivo toči ispod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jednog evra – 0,98, dok je dizel još jeftiniji i košta 0,78 evra. U susednoj Makedoniji je gorivo takođe jeftinije nego u Srbiji – benzin košta jedan evro, a dizel 0,90.

Gorivo je najjeftinije u BiH, gde se litar supera od 98 oktana prodaje, u zavisnosti od pumpe, po ceni od 0,78 do 0,82 evra, dizel od 0,71 do 0,81 evra, a evrodizel – od 0, 81 do 0, 86 evra. I vozači u Hrvatskoj sipaju benzin i dizel koji su jeftiniji nego kod nas. Litar benzina košta 0,95, a dizela 0,89 evra.

Zanimljivo je da se u bivšim jugoslovenskim republikama gde je gorivo jeftinije, ono slobodno uvozi. U Srbiji je, međutim, zabranjen uvoz derivata, osim evrodizela, i tako će ostati do januara 2011. godine.

Samo za poslednjih 20 dana benzin je poskupeo za oko šest, a dizel u proseku za osam dinara. Početkom maja bezolovni motorni benzin od 95 oktana točio se po ceni od 91,40, a dizel 76,10 dinara. S obzirom na to da je u tom periodu i država povećala svoja zahvatanja po osnovu povećane akcize, tri dinara za benzin i četiri za dizel, gorivo je dodatno poskupelo.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić potvrdio je za Politiku da je trenutna cena derivata na pumpama, zbog povećanja akciza, takva kao da se barel nafte prodaje za 140, a ne 60 dolara!

Božo Stanišić, direktor u privatnoj naftnoj kompaniji „Petrobart AVIA”, potvrđuje da je gorivo u Srbiji najskuplje, ali podseća i da je u nekim periodima bilo najjeftinije. Na konstataciju da su u okolnim zemljama zahvatanja države još veća nego u Srbiji, u BiH ona iznose oko 50 odsto cene, Stanišić kaže da su verovatno drugi troškovi prometnika manji. Uslužna prerada je svuda upola jeftinija nego u Srbiji, napominje on.

Privatni vlasnici pumpi upozoravaju da bi cena goriva mogla biti i veća ukoliko država odobri Gaspromnjeftu povećanje cene prerade nafte sa sadašnjih 29 na 52 dolara po toni.

Privatnici se slažu da kvalitet goriva u Srbiji ne odgovara ceni, što potvrđuje i činjenica da roba koja izlazi iz domaćih rafinerija ne može gotovo nigde da se izveze. Nešto bolja situacija može da se očekuje tek pošto Gaspromnjeft modernizuje rafinerije.

Zbog razlike u cenama goriva u Srbiji i okruženju trebalo bi što pre preći na usklađivanje cene s cenom derivata na svetskoj berzi. U tom slučaju, ističe Stanišić, maloprodajna cena goriva u Srbiji bila bi identična onoj u okruženju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.