Srpski BDP u 2016. porastao 2,8%

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Okt.2017, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski BDP u 2016. porastao 2,8%

BEOGRAD - Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji u 2016. godini je, u odnosu na prethodnu, iznosio 2,8 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

Prema zvaničnim podacima, BDP u Srbiji u 2016. godini je iznosio, u tekućim cenama, 4.261.927,4 miliona dinara i u odnosu na prethodnu godinu nominalno je veći za 5,4 odsto.

Posmatrano po delatnostima, najznačajnije učešće u formiranju BDP imaju sektori prerađivačke industrije (15,6 odsto), trgovine >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << na veliko i malo i popravke motornih vozila (10,1), poslovanja nekretninama (8,6) i poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (6,5 odsto).

Po delatnostima, u 2016. godini u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva ostvaren je realni rast bruto dodate vrednosti od 8,1 odsto, sektoru prerađivačke industrije, 2,2 odsto, trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, tri odsto, informisanja i komunikacija 5,8 odsto.

Realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru rudarstva – 3,7 odsto.

Posmatrano sa rashodne strane, najveći realni rast beleže izvoz robe i usluga, 12 odsto, i uvoz robe i usluga – devet odsto.

Bruto investicije u osnovne fondove imaju realni rast od 5,1 odsto, a izdaci za finalnu potrošnju imaju realnu stopu rasta od 1,2 odsto, od čega je realni rast izdataka za ličnu potrošnju sektora domaćinstava 0,8 odsto.

Izdaci za ličnu potrošnju države imaju realni rast od 2,4 odsto, a izdaci za kolektivnu potrošnju rast od dva odsto.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.