BDP lane porastao 2,8 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2017, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BDP lane porastao 2,8 odsto

Bruto domaći proizvod Srbije iznosio je u 2016. godini, u tekućim cenama, 4.261 milijardu dinara (41,9 milijardi dolara), što je u odnosu na prethodnu godinu nominalno više za 5,4 procenta, a realno za 2,8 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Najznačajnije učešće u formiranju BDP-a imala je prerađivačka industrija, 15,6 odsto, zatim trgovina na veliko i malo i popravke motornih vozila 10,1 odsto, sektor poslovanja nekretninama 8,6 i sektor poljoprivrede, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << šumarstva i ribarstva 6,5 procenata.

Na rashodnoj strani, učešće izdataka za ličnu potrošnju domaćinstava u BDP-u iznosilo je 71,4 posto, izdaci za finalnu potrošnju države 16 odsto, bruto investicije u osnovne fondove 17,7, troškovi izvoza robe i usluga 50, i uvoza robe i usluga 57,5 procenata.

Posmatrano oo delatnostima, prošle godine je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva ostvaren realni rast bruto dodate vrednosti od 8,1 odsto, u prerađivačkoj industriji od 2,2, u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila od 3,0, sektoru informisanja i komunikacija 5,8 i u sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom i parom od 6,3 procenta.

Realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru rudarstva od 3,7 odsto.

Posmatrano sa rashodne strane, najveći realni rast beleže izvoz robe i usluga 12 odsto i uvoz robe i usluga 9,0 procenata.

Bruto investicije u osnovne fondove imaju realni rast od 5,1 posto.

Izdaci za finalnu potrošnju imaju realnu stopu rasta od 1,2 procenta, od čega je realni rast izdataka za ličnu potrošnju sektora domaćinstava 0,8 odsto. Izdaci za ličnu potrošnju države imaju realni rast od 2,4, a izdaci za kolektivnu potrošnju rast od 2,0 posto, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zavod za statistiku: Realni rast BDP-a Srbije 2,8 odsto u 2016. godini

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Okt.2017

Bruto domaći proizvod /BDP) Srbije u 2016. godini iznosio je u tekućim cenama oko 4.261 milijardi dinara i za 5,4 odsto je veći nego prethodne godine, dok je realni rast, računat u stalnim cenama, bio 2,8 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku...Posmatrano po delatnostima, u 2016....

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.