Izvor: Blic, Tanjug, 17.Sep.2009, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpske plate i kupovna moć zaostaju u regionu

Plate i kupovna moć u Srbiji zaostaju u poređenju sa Slovenijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, pokazalo je istraživanje hrvatske agencije Nielsen.

U istraživanju, koje je obuhvatilo četiri bivše jugoslovenske republike, posmatrane su prosečne neto plate i kupovna moć kroz cene pet karakterističnih artikala - litar piva, kilogram deterdženta za pranje, pasta za zube, kilogram kafe i kutija cigareta.

Po visini plate Srbija je sa 348 evra na poslednjem mestu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Bosna i Hercegovina je ispred sa 407 evra, Hrvati su na drugom mestu sa 730 evra, a prvi Slovenci imaju 922 evra mesečno, objavljeno je na internet stranici www.jatrgovac.com.

Situacija je nešto drugačija ako se u obzir uzmu i cene na tržištima pojedinih zemalja, jer su u Srbiji gotovo svi posmatrani proizvodi jeftiniji nego kod komšija. Posmatrano kroz količinu artikala koja može da se nabavi od jedne plate Srbija je opet na začelju, jer Slovenac za svoju platu može da kupi recimo 542 litra piva, a Srbin 377 litara (452 u Hrvatskoj i 397 u BiH). Ako se cela plata u Srbiji potroši na kafu dobiće se 45 kilograma, dok u Sloveniji radnici mogu da kupe 105 kilograma kafe.

Hrvati, čija je kafa najskuplja moraće da se zadovolje sa 73 kilograma, a Bosanci sa 51 kilogramom. Cigarete u Sloveniji koštaju u proseku 2,6 evra i za prosečnu platu može da se kupi 376 kutija, a u Hrvatskoj 306 kutija po prosečnoj ceni od 2,4 evra. U Srbiji kutija cigareta košta oko jedan evro i može se kupiti 362 paklice, dok su u BiH po pitanju tog artikla najpovlasćeniji i za svoju platu mogu da kupe 458 kutija po ceni od 0,9 evra.

Prašak za pranje je u skladu sa zaradama i najskuplji je u Sloveniji (2,6 evra), pa u Hrvatskoj (2,4 evra). U Bosni je njegova prosečna cena 1,6 evra, a u Srbiji 1,4 evra. Cena paste za zube je u istom redosledu - Slovenija 2,5 evra, Hrvatska 2,0 evra, Bosna i Hercegovina 1,4 i Srbija 1,1 evro.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.