Srpske investicije dobrodošle u Hrvatskoj

Izvor: Politika, 30.Nov.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpske investicije dobrodošle u Hrvatskoj

Korupcija i birokratija frustriraju i hrvatske privrednike, to ne treba povezivati sa poreklom kapitala – kaže Emil Tedeski, predsednik Atlantik grupe

Pozivam srpske kolege da ukoliko imaju problema na hrvatskom tržištu da konkretno istaknu šta ih spotiče, jer su kao investitori dobrodošli, poručio je juče Emil Tedeski, predsednik Atlantik grupe.

I kao predsednik Hrvatskog udruženja poslodavaca, Tedeski ističe da je nebrojano puta isticao da je reciprocitet >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u investiranju i s jedne i s druge strane granice vrlo važan: „Generalno gledano, zbog krize je sada u Hrvatskoj pao priliv stranih direktnih investicija. Dakle, problem imaju svi, ne samo Srbi. Bez obzira na sve, želim da poručim ovdašnjim kolegama da su dobrodošli".

Ali i članovi Srpske asocijacije menadžera, čiji ste gost, nekoliko puta su od vlade tražili pomoć prilikom nastupa na hrvatskom tržištu"

To je tačno, ali verujte da ono što frustrira srpske biznismene, ujedno frustrira i hrvatske poslovne ljude. To ne treba povezivati sa poreklom kapitala. Jer i naši privrednici imaju probleme sa birokratijom i korupcijom. Poslednjih dana hrvatska javnost je svedok otvaranja brojnih afera koje pokazuju netransparentnost u poslovanju. I kompanijama iz Hrvatske je, možda, podjednako teško kao i kolegama iz Srbije.

Ima li to veze sa razvojem tržišta, kao što je kazao ministar Mlađan Dinkić, jer ni makedonskih ni crnogorskih investicija nema u Srbiji u recipročnoj meri?

Apsolutno. Ali, moje je da pozovem ovdašnje kolege, da pošaljem poruku da nikakvih prepreka za ulaganje nema i da su podjednako dobrodošli kao i svi investitori iz sveta.

Kada je o regionalnoj saradnji reč, šta vidite kao rizik?

Operativnih problema za biznis u regionu nema, ali ne smemo da zatvaramo oči i žmurimo pred političkim rizicima. Ne možemo pričati o poslovnoj saradnji ako u regionu ne vlada mir.

Na šta mislite kad to kažete?

Na politički rizik koji postoji u Bosni i Hercegovini. Ne može ni Srbiji ni Hrvatskoj biti dobro ukoliko je tamo loše. To je kao kada živite u kući od kamena, a svi u vašem komšiluku imaju kuće od drveta i blata. Onda ni vama ne može biti dobro.

Koliko se to što se dešava u BiH odražava na Vaše poslovanje, s obzirom na to da poslujete u celom regionu?

Zasad još nema nikakvih posledica, ali u budućnosti to može da bude rizik. Jer, za kapital je najbitniji mir i stabilnost u regionu.

Vidite li još neki takav izazov?

To je, naravno, situacija na Kosovu. Politički rizici su opterećenje za biznis.

A. Nikolić

[objavljeno: 01/12/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi dobrodošli da ulažu u Hrvatsku

Izvor: B92, 01.Dec.2009, 17:05

Beograd -- Emil Tedeski, predsednik hrvatske Atlantik grupe, kaže da su srpski investitori dobrodošli u Hrvatsku..."Pozivam srpske kolege da ukoliko imaju problema na hrvatskom tržištu da konkretno istaknu šta ih spotiče, jer su kao investitori dobrodošli", objašnjava on i dodaje da je kao predsednik...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.