Srpska se na berzi zadužuje 300 miliona KM 

Izvor: Capital.ba, 30.Mar.2020, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska se na berzi zadužuje 300 miliona KM 

BANJALUKA – Republika Srpska zadužiće se 300 miliona maraka novom emisijom obveznica na Banjalučkoj berzi, čijom realizacijom će prekršiti Odluku o dugoročnom zaduživanju. Srpska je Odlukom limitirana na maksimalno godišnje zaduženje od 315 miliona KM, a od početka godine već je prodala obveznice vrijedne 35 miliona KM. Ministarstvo finanasija RS objavilo je jutros Javni poziv za upis i uplatu četrdesete emisije obveznica Republike Srpske javnom ponudom svim domaćim i stranim fizičkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << i pravnim licima, navodeći da je to u skladu sa Odlukom o dugoročnom zaduživanju RS za 2020.  Vlada je odluku o zaduženju donijela 26. marta.  Biće emitovano 300.000 dugoročnih obveznica javnom ponudom, a nominalna vrijednost pojedinačne hartije od vrijednosti je 1.000 KM. Planirani iznos emisije je 300 miliona KM, a kamatna stopa je fiksna i iznosi dva odsto na godišnjem nivou. Isplata glavnice je jednokratno po isteku roka od pet godina, a kamata se obračunava na glavnicu i isplaćuje jednom godišnje. Odlukom o dugoročnom zaduženju odobreno je zaduživanje Republike Srpske na ovaj način u 2020. godini u maksimalnom iznosu do 315 miliona KM. Prva emisija obveznica ove godine, u iznosu od 35 miliona KM, bila je početkom februara. Druga emisija od takođe 35 miliona je zakazana za 6. april i ovo je treća emisija ove godine u iznosu od 300 miliona KM, a zakazana je za 14. april. Prodajom svih obveznica krši se Odluka o dugoročnom zaduživanju kojom je dozvoljeno da se RS obveznicama zaduži ove godine u maksimalnom iznosu do 315 miliona KM, ali u Vladi vjerovatno očekuju da će do emisije stupiti na snagu Odluka o proglašenju vanrednog stanja u Republici Srpskoj, kojom se značajno proširuju ovlašćenja izvršne vlasti. Zvaničnici RS već su najavljivali zaduživanje obveznicama u cilju saniranja posljedica izazvanih pandemijom virusa korona. Trezorski zapisi Za dva dana je zakazana i aukcija trezorskih zapisa u iznosu od 50 miliona KM sa rokom dospjeća od šest mjeseci.  Od početka godine bile su tri aukcije trezorskih zapisa u ukupnom iznosu od 83 miliona KM.  Sa zakazanom aukcijom od 50 miliona, ukupno zaduženje aukcijom trezorskih zapisa u ovoj godini biće 133 miliona KM.  Odlukom o kratkoročnom zaduživanju RS emisijom trezorskih zapisa za 2020. godinu definisano je da maksimalan iznos kratkoročnog duga u toku 2020. godine može biti najviše do osam odsto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini. CAPITAL: S. Šurlan  Чланак Srpska se na berzi zadužuje 300 miliona KM  се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Komšije se zadužuju 153 miliona € na berzi

Izvor: B92, 30.Mar.2020

Banja Luka -- Republika Srpska zadužiće se 300 miliona maraka (153,3 miliona evra) novom emisijom obveznica na Banjalučkoj berzi...Tom realizacijom će prekršiti Odluku o dugoročnom zaduživanju. Srpska je Odlukom limitirana na maksimalno godišnje zaduženje od 315 miliona KM, a od početka godine...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.