Srpska prinudno naplaćuje milione od Đoke Ekvatora

Izvor: Capital.ba, 20.Apr.2023, 16:35

Srpska prinudno naplaćuje milione od Đoke Ekvatora

BANJALUKA – Preduzeće „Ekvator“ u vlasništvu Đorđa Davidovića nije vratilo milionski kredit Investiciono – razvojnoj banci (IRB) Republike Srpske, saznaje CAPITAL. Foto: RTRS IRB je „Ekvatoru“ 2012. godine odobrio kredit od šest miliona na 108 mjeseci sa grejs periodom od 12 mjeseci. Međutim, preduzeće koje sve više tone u dugove kredit nije vratilo. U IRB-u su za CAPITAL potvrdili da su, s ciljem naplate milionskog duga, protiv „Ekvatora“ i založnog dužnika Đorđa Davidovića >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << pokrenuli izvršni postupak kao i prijedlog za protest mjenice. Kazali su da dospjela potraživanja od ovog preduzeća iznose 6,96 miliona KM. Istakli su da su u više navrata slali opomene dužniku i zahtijevali plaćanje dospjelih rata te da je podnesena mjenica na naplatu i blokiran račun „Ekvatora“. „IRBRS je pokrenula izvršni postupak pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci protiv „Ekvatora“ i založnog dužnika Đorđa Davidovića po osnovu izvršne isprave – otpravka originala u svrhu izvršenja notarskog ugovora o zasnivanju hipoteke. S ciljem naplate potraživanja podnijeli smo i prijedlog za protest mjenice, te će odmah po okončanju vanparničnog postupka pred nadležnim sudom biti pokrenut i izvršni postupak po osnovu vjerodostojne isprave mjenice sa protestom“, istakli su IRB. Dodali su da bi kredit trebalo da bude u cijelosti isplaćen do 1. avgusta 2024. godine. S druge strane, vlasnik „Ekvatora“ ne spori da dug nije vratio, ali tvrdi i da će to u najkraćem periodu biti riješeno. „Korona je napravila zastoj u poslovanju svima pa i ’Ekvatoru’ i zbog toga smo došli u zakašnjnje“, pravda se Davidović. Navodi da pregovara sa ozbiljnim stranim investitorima kojima će prodati dio nekretnina i na taj način obezbijediti novac neophodan za vraćanje duga. „Vrlo brzo ćemo izmiriti kompletan iznos za kamate i glavnicu prema IRB-u. Imamo određenu imovinu, nismo taj kredit potrošili u luksuz već u investicije i očekujemo do kraja ovog mjeseca ugovore“, kazao je Davidović. Inače, „Ekvatoru“ su računi blokirani još od 2020. godine, a u kakvom stanju se preduzeće nalazi najbolje pokazuje podatak da još nije završilo stambenu zgradu  za koju je prije nekoliko godina od kupaca uzelo novac. Prevareni kupci poručili Đoki Ekvatoru: Izgradi stanove ili ideš na Tunjice   CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević Чланак Srpska prinudno naplaćuje milione od Đoke Ekvatora се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

I Luka Petrović dao milione za “Srpska open”

Izvor: Capital.ba, 21.Apr.2023, 14:40

BANJALUKA – Dok teniski turnir “Srpska open” ulazi u završnu fazu, vlast u Srpskoj ne prestaje sa upumpavanjem novca u ovaj ultra skupi projekat koji je do sada, po zvaničnim izjavama „progutao“ oko 45 miliona KM. FOTO: Capital Nakon grada Banjaluke i Vlade Republike Srpske, kao novi donator...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.