Srpska jabuka na ruskom tasu

Izvor: RTS, 22.Mar.2015, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska jabuka na ruskom tasu

Izvoz jabuka iz Srbije u Rusiju, nakon ruskih sankcija zemljama Zapadne Evrope, veći je 48 odsto. Zbog toga je rusko telo zaduženo za kontrolu uvoza zabrinuto za poreklo jabuka i traži konsultacije sa srpskom stranom. Nadležni u Srbiji poručuju da posle potpisivanja Protokola o saradnji, ruske partnere dnevno izveštavaju o isporučenoj robi i pratećoj dokumentaciji.
Jabuka, po svemu sudeći, neće biti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << voćka razdora u privrednoj razmeni Rusije i Srbije. Nadležni kažu da se odredbe sporazuma sa Rusijom u potpunosti poštuju i poručuju da je rast izvoza za 48 odsto, tj. 118.000 tona jabuka, još uvek manji od naših mogućnosti.

Nebojša Milosavljević iz Ministarstva poljoprivrede kaže da su Rusi zabrinuti zbog povećanog izvoza, odnosno uvoza iz republike Srbije.
"Naše informacije pokazuju da su količine nešto niže, ali to je sasvim logično i normalno, s obzirom na to da su pošiljke voća i povrća preusmerene sa drugih tržišta ka ruskom tržištu, upravo zbog tih većih cena i mogućnosti da se izvezu na to ogromno tržište", kaže Milosavljević.
Trećina srpskog izvoza jabuka sa drugih tržišta preusmerena je na rusko. Nadležne inspekcije brinu da u isporukama nema uvezenih jabuka.
"Na osnovu nadzora koji je izvršilo Ministarstvo trgovine, nemamo nijedan podatak koji ukazuje na zloupotrebe u reeksportu roba, odnosno pojedinih agrarnih proizvoda za Rusiju", tvrdi Stevan Nikčević iz Ministarstva trgovine.
Stručnjaci upozoravaju da sve ređe jedemo domaće jabuke, jer su voćari rešeni da iskoriste svoju izvoznu šansu.
Međutim, u Privrednoj komori tvrde da je jabuka, od sveg uvoznog voća u Srbiji, najmanje zastupljena.
"Imamo dovoljnu proizvodnju jabuka za domaće tržište, kao i za izvoz. Postoji sporadičan uvoz iz Češke, Poljske ili neke druge poljoprivredne zemlje, ali on nije toliko referentan", smatra Nenad Budimirović iz Privredne komore Srbije.
Ukupan godišnji rod jabuka u Srbiji težak je 500.000 tona, a zadovoljio bi tek 10 odsto potreba ruskog tržišta. Za sada se dve trećine tog roda izvoze, a poslednjih meseci najviše u Rusiju.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.