Srpska dobija još jednu solarnu elektranu

Izvor: B92, 20.Nov.2022, 17:21

Srpska dobija još jednu solarnu elektranu

Elektroprivreda Republike Srpske trebalo bi da dobije i drugu solarnu elektranu u naredne dve godine.

Koncesioni ugovor za izgradnju i korišćenje potpisan je sa Vladom Republike Srpske.

Projektovana snaga budućeg objekta je oko 53,5 megavata, sa godišnjom proizvodnjom od 85 gigavatčasova električne energije, prenosi RTRS.

Reč je o drugoj solarnoj elektrani, koja bi bila u vlasništvu Elektroprivrede Republike Srpske, na platou Zubaca kod Trebinja. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Procedura za dobijanje koncesije bila je duga, ali značaj tog energetskog objekta je što bi dodatno doneo energetsku stabilnost domaćem sistemu.

"Sve što napravimo, što ostane u Republici Srpskoj, omogućiće povoljne cene za domaćinstva i privredu. To je naš cilj, napraviti što više objekata, posebno iz obnovljivih izvora koji se finansiraju iz međunarodnih finansijskih institucija, iz komercijalnih banaka. Želimo da ERS bude najpovoljniji snabdevač u Evropi", rekao je Luka Petrović, direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

Solarna elektrana Trebinje dva spremna je za sprovođenje javne nabavke koja bi mogla potrajati do godinu dana.

Predviđeni model izgradnje je IPS+F, što podrazumeva pronalazak izvođača koji će izgraditi solarnu elektranu koja bi se isplatila za 13 godina.

Vrednost izgradnje sa priključnom mrežom, razvodnim postrojenjem i pristupnim putevima, po sadašnjim cenama, iznosi oko 45 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.