Srpska bi trebalo da dobije još jednu solarnu elektranu

Izvor: Capital.ba, 20.Nov.2022, 14:24

Srpska bi trebalo da dobije još jednu solarnu elektranu

TRBINJE – Elektroprivreda Republike Srpske trebalo bi da dobije i drugu solarnu elektranu u naredne dvije godine. FOTO: Pixabay Koncesioni ugovor za izgradnju i korišćenje potpisan je sa Vladom Republike Srpske. Projektovana snaga budućeg objekta je oko 53,5 megavata, sa godišnjom proizvodnjom od 85 gigavatčasova električne energije. Riječ je o drugoj solarnoj elektrani, koja bi bila u vlasništvu Elektroprivrede Republike Srpske, na platou Zubaca kod Trebinja. Procedura za dobijanje koncesije >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << bila je duga, ali značaj tog energetskog objekta je što bi dodatno donio energetsku stabilnost domaćem sistemu. “Sve što napravimo, što ostane u Republici Srpskoj, omogućiće povoljne cijene za domaćinstva i privredu. To je naš cilj, napraviti što više objekata, posebno iz obnovljivih izvora koji se finansiraju iz međunarodnih finansijskih institucija, iz komercijalnih banaka. Želimo da ERS bude najpovoljniji snabdjevač u Evropi“, rekao je Luka Petrović, direktor Elektroprivrede Republike Srpske. Solarna elektrana Trebinje dva spremna je za sprovođenje javne nabavke koja bi mogla potrajati do godinu dana. Predviđeni model izgradnje je IPS+F, što podrazumijeva pronalazak izvođača koji će izgraditi solarnu elektranu koja bi se isplatila za 13 godina. Vrijednost izgradnje sa priključnom mrežom, razvodnim postrojenjem i pristupnim putevima, po sadašnjim cijenama, iznosi oko 45 miliona evra. Tanjug Чланак Srpska bi trebalo da dobije još jednu solarnu elektranu се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Srpska dobija još jednu solarnu elektranu

Izvor: B92, 20.Nov.2022

Elektroprivreda Republike Srpske trebalo bi da dobije i drugu solarnu elektranu u naredne dve godine...Koncesioni ugovor za izgradnju i korišćenje potpisan je sa Vladom Republike Srpske...Projektovana snaga budućeg objekta je oko 53,5 megavata, sa godišnjom proizvodnjom od 85 gigavatčasova električne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.