Srbin razvio biznis, priča se u celoj Evropi

Izvor: Vesti-online.com, 14.Maj.2017, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbin razvio biznis, priča se u celoj Evropi

Dok mnogi heljdino brašno koriste tek ponekad, meštani Zlatara gotovo svakednovno na trpezi imaju domaću heljdopitu.

Sve je više pekara koje je nude u svom asortimanu, ali samo se na Zlataru ona tradicionalno sprema.

Kod Purić Jekoslava ni priprema, ali ni proizvodnja heljde se nije menjala deceijama. Ovde se ona prenosi s kolena na koleno.

Sagovornik "B92" je nakon studija odlučio da znanje koje je sticao, primeni na strmim i divljim terenima. Najpre >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je posejao na manjim površinama heljdu, u vreme kada o tome niko nije razmišljao, da bi to postala njegova tradicija.

Prošle godine ovu kulturu je imao posejano na 24 hektra. Zbog plodoreda, ali i opredeljenja da otpočne organsku proizvodnju, pored heljde otpočeo je gajenje i spelte…

Sve što proizvede na 70-tak hektara, samelje u svom mlinu i proizvodi brašno. Iskoristi celu biljku, od onoga što bi drugi bacili ovaj domaćin pravi jastuke od heldjinih ljuspica koje nudi turistima sa problemima od raznih alergija, nesanice, bolu u leđima i glavobolji.

Zahvaljujući turističkoj organizaciji Zlatara, za heljidno brašno Purić Jekoslava čulo se i u Rusiji, susednim zemljama, ali i širom Evrope.

Ali mnogi će potvrditi da je najlepše jesti heljdopitu upravo na terenu gde se heljda i proizvela.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.