Srbija uvozi oko 27 miliona litara vina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Apr.2017, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija uvozi oko 27 miliona litara vina

Proizvođačima najboljih vina u sistemu geografskog porekla koja nose ljubičastu markicu, koja garantuje vrhunski kvalitet i garantovano geografsko poreklo, danas su u Privrednoj komori Srbije (PKS) svečano dodeljena priznanja "Ljubičasta plaketa".

Zamenik generalnog menadžera PKS-a Mihailo Vesović kazao je da je cilj dodele ovog priznanja, koje je dobilo devet vinarija, afirmacija najboljih domaćih proizvođača, promocija vrhunskih vina koja se obeležavaju markicama kvaliteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i porekla ljubičaste boje, kao i širenje vinske kulture i značaja konzumiranja domaćih vina sa geografskim poreklom.

On je kazao da Srbija ima deficit u trgovini vinom, ali je naglasio da je kultura potrošnje vina poslednjih godina u porastu i da su procene da je godišnja potrošnja po glavi stanovnika sada oko 10 litara.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Velimir Stanojević kazao je da je resorno ministarstvo prepoznalo značaj i potencijale geografskog porekla u Srbiji i da je preduzelo važne strateške projekte među kojima je formiranje vinogradarsko vinarskog registra.

Stanojević je izrazio očekivanje da će se vrlo brzo u skupštinskoj proceduri naći i novi zakon o vinu. On je naveo da u Srbiji danas ima 77 vinogorja i da je oko 22.000 hektara pod vinovom lozom, što kako je naglasio ohrabrenje, ali nisu dostignuti pravi kapaciteti i potencijali koje Srbija ima.

Dobitnici "Ljubičaste plakete"

Proizvođači vina koji su ispunili uslove za obeležavanje vina ljubičastim markicama kvaliteta a kojima je danas u PKS-u uručena priznanja koja se prvi put od ove godine dodeljuju su pored Vinarije Jović iz Knjaževca i Mali podrum iz Krnjeva,Vinarska kuća Spasić, Tržac, Rubin Kruševac, GVinarija Milosavljevic iz Bučja, Fruškogorski vinogradi, Doo Vinum iz Novog Sada, Vinarija Zvonko Bogdan iz Subotice, Vinarija Aleksandrović iz Vinče.

"Naš cilj je da u narednom periodu Srbija bude vinogradarsko vinarska zemlja", kazao je on i dodao da je trenutno mali procenat vina sa ljubičastom markicom, od ukupno proizvedenih 2,6 miliona boca vina sa geografskim poreklom .

Prema njegovim rečima Srbija uvozi oko 27 miliona litara vina, dok se iz Srbije izvozi oko 14,5 miliona litara vina, a to je pokazatelj da prostora za razvoj tog sektora ima.

Rukovodilac grupe za vinogradarstvo Ministarstva poljoprivrede Darko Jakšić kazao je da je resorno ministarstvo uskladilo sistem geografskog porekla vina sa zahtevima Evropske unije po pitanju kvaliteta i geografskog porekla i da je uspostavilo nove oznake, Prema njegovim rečima, u skladu sa tim, izrađena je nova rejonizacija vinogradarskih područja, formirana su reprezentativna udruženja proizvođača grožđa i vina na nivou vinogradarskih rejona, promenjeni su zahtevi vezani za deklarisanje vina i uvedene markice kvaliteta i porekla za vina sa geografskim poreklom.

U okviru tih reformi srpskog vinskog sektora, proizvodnja vina sa geografskim poreklom je strogo kontrolisana, a vina se laboratorijski ispituju i ocenjuju po strogim kriterijumima, dodao je on.

"Na kraju procesa kontrole proizvodnje vina sa geografskim poreklom, vina se u skladu sa zakonskom regulativom označavaju markicama kvaliteta i porekla, gde za najkvalitetniju kategoriju vina „vrhunsko vino sa kontrolisanim i garantovanim geografskim poreklom" koje se označava kvalitetnom oznakom „K.G.P.K. -kontrolisano geografsko poreklo i kvalitet se obeležavaju markicom ljubičaste boje, a pošto su uslovi za dobijanje ove najviše kvalitetne kategorije najzahtevniji, mali broj domaćih vina ispunjava te uslove za obeležavanje ovakvim markicama", rekao je on

Jakšić je naglasio da od ukupno 350 vinarija samo devet njih proizvodi vina koja nose markicu ljubičaste oznake.

Predstavnik Udruženja vina sa geografskim poreklom regiona Knjaževac i vlasnik vinarije Jović koja je danas dobila Ljubičasto priznanje PKS-a, Saša Jović kazao je da je dodela ovih priznanja vinarima jako značajna jer je to potvrda da neko prepoznaje njihov rad.

On je naglasio da je tržište vina u Srbiji od skoro počelo da prepoznaje kategorije i kvalitete vina što ohrabruje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.