Srbija u trci za alžirskim milijardama

Izvor: S media, 13.Feb.2012, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u trci za alžirskim milijardama

Alžir i nekadašnja SFRJ svojevremeno su dobro sarađivale, a domaće kompanije bile su angažovane na brojnim poslovima izgradnje. U međuvremenu, Alžir je zemlja, kojoj Međunarodni monetarni fond prognozira rast privrede tokom 2012. od 3,5 odsto BDP-a.

Kako navode, privreda te zemlje je u relativno dobrom stanju, uprkos ekonomskim nepoznanicama koje proističu iz klime u kojoj je svetska privreda.

Bajatović: Gasa ima dovoljno
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<
Budžet probijen za 500 miliona evra!

MMF je takođe konstatovao da je Alžir zabeležio snažan privredni razvoj u 2011, budući da su visoke cene nafte ojačale devizne rezerve i budžet najprostranije zemlje u Africi, u kojoj na 2,4 miliona kvadratnih kilometara živi preko 37 miliona stanovnika.

Prema MMF-u, povećanje cena prehrambenih proizvoda na međunarodnim tržištima i više plate u javnom sektoru u Alžiru neće biti pretočene u rast inflacije, s obzirom na subvencije za hranu, da porodice imaju sve značajnije ušteđevine, da raste tražnja za uvozom, a da vlada vodi striktnu monetarnu politiku.

Grčka na ivici

Apple želi da uništi Android

MMF je ukazao da su izgledi alžirske privrede "ružičasti" u kratkoročnom i srednjoročnom periodu, zahvaljujući snazi budžeta. Monetarna stabilnost će umnogome zavisiti od srednjoročnog kretanja cene nafte na međunarodnim tržištima. Devizne rezerve Alžira su 150 milijardi dolara, a spoljni dug je paktično nepostojeći.

Na kratak rok će Alžir uživati rast zbog investicija javnih i naftnih kompanija.

(B92, Tanjug foto:Guliver/Thinkstock)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.