Srbija najaktivnija u projektu Novi put svile

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2017, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija najaktivnija u projektu "Novi put svile"

Dvodnevna konferencija "Inicijative Novog puta svile - Dometi i izazovi", počela je danas u Beogradu, a učesnici su istakli da je Srbija najaktivnija učesnica ovog projekta koji obuhvata 65 zemalja.

Direktor Instituta za međunarodnu politiku i privredu Branislav Đorđević rekao je da je juče potpisan ugovor između Instituta za evropske studije Kineske akademije društvenih nauka i Instituta za međunarodnu politiku i privredu Srbije čime je naš Institut postao regionalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << centar za upravljanje naučnim projektima u formatu saradnje "16+1".

"To je od velikog značaja kako za nauku, tako i za saradnju naše zemlje sa Kinom", istakao je Đorđević u uvodnom obraćanju.

Ambasador Kine u Srbiji, Li Mančang rekao je da Kina smatra Srbiju pouzdanim prijateljem i partnerom i da je veliki broj projekata koje je Kina sprovela prvi put u Evropi sprovedeno upravo u Srbiji.

"Kina je ovde napravila prvi most, termoelektranu, preuzela Železaru i uvela bezvizni sistem. Prva brza pruga biće započeta po mojim saznanjima u novembru, upravo u Srbiji", istakao je Mančang.

"Vi naučnici ste ključni za investitore, kada investitor dođe ovde on ne zna ništa, važno je da postoji tim eksperata koji će ukazati investitorima na rizike, načine poslovanja, pravnu regulativu i sve ostalo što je potrebno za uspešno sprovođenje jednog projekta", rekao je Mančang na otvaranju konferencije.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, Vladimir Popović rekao je da je saradnja Srbije i Kine u oblasti nauke i prosvete izvanredna.

"16+1 je veoma važna inicijativa za ceo region i sve projekte u ovoj oblasti naše ministarstvo nedvosmisleno podržava. To što smo postali regionalni centar za upravljanje naučnim projektima u '16+1' je veoma važno i mi ćemo učiniti sve da pomognemo saradnju dve zemlje", naveo je Popović.

Predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove, Žarko Obradović rekao je je da je "Put svile" značajan strateški i ekonomski projekat.

"Ovaj put omogućiće bolju infrastrukturnu povezanost i razmenu. On je po mnogima globalni projekat, jer obuhvata veliki broj zemalja i ljudi. "Put svile" je različit od svih razvojnih projekata tokom 20. veka, jer obuhvata 65 zemalja, veliku površinu i nekoliko milijardi stanovnika", naveo je Obradović.

On je dodao da kada govorimo o izazovima ovog projekta za sada nema problema, jer se Kina vidi pre svega kao ekonomski partner, ali da bi u budućnosti možda mogao da se pojavi sukob interesa u strateškom smislu.

"16+1 je u malom projekat 'Pojas i put svile' i ovim projektom je pokazano da sve zemlje, bez obzira da li su članice EU ili ne, žele da sarađuju sa Kinom. Suština učestvovanja u ovom projektu je povećanje standarda života i ekonomski razvoj. Srbija je u ovom projektu najaktivniji, iako nije ni najveći ni najbrojniji član", istakao je Obradović.

Direktor Instituta za evropske studije Kineske akademije društvenih nauka u Pekingu, Huan Ping rekao je da je potpisivanje ugovora sa Institutom za međunarodnu politiku i privredu Srbije važna stvar, jer će Srbija i Kina zajedno raditi na istraživanjima, projektima i organizovanju skupova koji će promovisati "16+1".

"Ovako ćemo doprineti razvoju ovog projekta koji ima višestruki značaj za sve zemlje koje u njemu učestvuju", naveo je Ping.

"16+1" predstavlja grupu centralno i istočno evropskih zamalja u okviru projekta "Jedan put, jedan pojas" koji je novi ekonomski pojas svile čiju je inicijativu pokrenuo kineski predsednik Si Đinping 2013. godine.

Inicijativa izražava želju Kine da deli interese ekonomskog razvoja sa drugim evroazijskim zemljama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.