Srbija nadmašila očekivanja MMF-a: Prethodna godina veoma uspešna

Izvor: B92, 24.Feb.2020, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija nadmašila očekivanja MMF-a: "Prethodna godina veoma uspešna"

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali sastao se sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Jan Кes Martejn.

Mali i predstavnici MMF-a razgovarali su o realizaciji reformskih ciljeva u okviru aktuelnog aranžmana "Instrument za koordinaciju politika".

Jedna od tema razgovora je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, bio investicioni program "Srbija 2025", koji je, kako je Mali istakao, važan za podizanje kvaliteta života građana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Mali je naveo da je važan razvoj tržišta kapitala kako bi se taj program realizovao na pravi način i istakao dve uspešne emisije evroobveznica u toku prošle godine na međunarodnom tržištu, kao i uspešno emitovanje dvadesetogodišnje obveznice u evrima i dvanaestogodišnje obveznice u dinarima na domaćem tržištu.

On je dodao i da je JP Morgan nedavno uvrstio Srbiju na listu za potencijalno uključivanje u njihov indeks, te da je pre nekoliko dana potpisan Memorandum o razumevanju sa Euroklirom, i da očekuje da Srbija do kraja godine uđe u taj sistem, kako bi postala još atraktivnija za strane profesionalne investitore.

Na početku sastanka, kako se navodi, sagovornici su se saglasili da je 2019. godina u ekonomskom smislu bila "veoma uspešna", s obzirom na to da je privredni rast iznosio 4,2 odsto, da je javni dug pod kontrolom i na nivou ispod 50 odsto, da je budžet četvrtu godinu zaredom u suficitu, te da je Srbija imala "rekordan priliv" stranih direktnih investicija od 3,8 milijardi evra.

Mali je ocenio da je dobro što je privredni rast diversivikovan, te da dominira građevinska industrija, kao i da je privredni rast u poslednjem kvartalu prošle godine čak 6,1 odsto.

Jan Кes Martejn je istakao da je privredni rast u prošloj godini "veći nego što je Međunarodni monetarni fond očekivao i projektovao", te da se nada da će se rast privrede "nastaviti i 2020. godine".

Кada je reč o zapošljavanju u javnom sektoru, na sastanku je rečeno da se o toj temi trenutno razgovara sa Svetskom bankom, koja predstavnicima Vlade i nadležnim ministarstvima pruža podršku, te da će se na tome raditi i dalje.

Na sastanku je jedna od tema bila i reforma plata u javnom sektoru i usvajanje Uredbe o koeficijentima, a rečeno je da se trenutno ažuriraju podaci koji imaju za cilj da modele koji su korišćeni za usaglašavanje i definisanje koeficijenta učine preciznijim i sa jasnijim efektima. Novi predlog matrice se očekuje u maju.

Razgovaralo se i o prodaji akcija Srbije u Кomercijalnoj banci, što je jedan od reformskih ciljeva Srbije, piše u saopštenju.

Ministarstvo navodi i da u ostale reformske ciljeve iz programa koji su ispunjeni, između ostalog, spada razdvajanje osnovnih i sporednih delatnosti u Poreskoj upravi, smanjenje broja filijala u okviru te uprave sa 178 na 37, uvođenje mera za ubrzanje refundacije PDV-prodaja državnih akcija u Jubmes banci, primena mera FATF za sprečavanje pranja novca, formiranje radne grupe za razvoj tržišta kapitala, objava drugog tendera za veliki portfolio problematičnih kredita banaka u stečaju.

Delegacija MMF-a boraviće u Srbiji do 28. februara 2020 godine.

Aktuelni aranžman odobren je 18. jula 2018. godine, na period od 30 meseci, odnosno do januara 2021. godine. Radi se o nefinansijskom aranžmanu, koji ima savetodavnu ulogu i prevashodno je orjentisan na sprovođenje strukturnih reformi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.