Srbija može da računa na novac iz Junkerovog plana

Izvor: RTS, 09.Jul.2015, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija može da računa na novac iz Junkerovog plana

Srbija kao zemlja kandidat moći će da aplicira za novac za investicije u okviru plana predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera koji će biti potpisan 22. jula, rečeno je na javnoj raspravi "Šta donosi Junkerov investicioni plan".
Šef Kancelarije Evropske investicione banke u Srbiji Andreas Bejkos rekao je da će plan biti potpisan 22. jula i od tada je "živ" i može da bude operativan, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tanjug.

Prema njegovim rečima, za sredstva za investicije iz ovog plana može da konkuriše i Srbija, ali ako je reč o prekograničnim projektima koji su od zajedničkog interesa za EU i Srbiju.
Ivana Lazarević iz Evropskog pokreta u Srbiji rekla je da je plan koji je predložio Junker viđen je kao novo rešenje za podizanje evropske privrede, a nade se polažu u Evropski fond za strateške investicije koji će skupiti 21 milijardu evra.
Procenjeno je da će taj novac da doprinese ostvarenju nivoa investicija od 315 milijardi evra, a sredstva su namenjena za strateške investicije u mala i srednja preduzeća, navela je Lazarevićeva.
Šef sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat rekao je da sve zemlje kandidati mogu da konkurišu za sredstva iz ovog fonda, ali je naglasio da postoje i druge mogućnosti za finasiranje projekata koje kandidati mogu da koriste.
Janmat je istakao da Evropska unija ne vidi da bi aktuelna dešavanja u Grčkoj mogla da predstavljaju veći ekonomski rizik po Srbiju.
Frejk Janmat je, u izjavi Tanjugu, rekao da su grčke banke u Srbiji dobro kapitalizovane i solventne, što je potvrdila i Narodna banka Srbije, kao supervizor bankarskog sistema.
"Grčke banke nisu ispostave svojih matica, već posebna pravna lica. Zato se na njih odnose ograničenja za akcionare u vraćanju kapitala maticama", podsetio je Janmat.
Prema njegovim rečima, ni trgovinska razmena Grčke i Srbije nije tolika da bi kriza u toj zemlji mogla da izazove potrese u Srbiji.
Previđeno je da se Junkerov plan sprovodi do 2017. godine, na tri nivoa - investiranje bez stvaranja većeg javnog duga, podrška projektima i investicijama u ključnim sektorima poput infrastrukture, obrazovanja, istraživanja, inovacija i otklanjanje prepreka investicijama, pre svega preobimne birokratije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Devenport: Dobar razgovor Vučića i Junkera

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Jul.2015

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport pozitivno je večeras ocenio razgovor premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera u Briselu..."Dobar razgovor Vučića i Junkera danas u Briselu oko ekonomskih reformi i povoljnije poslovne klime kao i...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.