Srbija kupuje Prvu banku? Vučić: Notorna neistina

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 12:13

Srbija kupuje Prvu banku? Vučić: Notorna neistina

Što se tiče kupovine Prve banke od strane Poštanske štedionice, reč je o notornoj neistini.

To je rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom izjava za medije nakon sastanka sa crnogorskim predsednikom Jakovom Milatovićem.

''Kada je reč o kupovini Prve banke, koja je u vlasništvu Đukanovića, od strane Poštanske štedionice, reč je o notornoj neistini. To je i sama Poštanska štedionica, mislim, demantovala. Na takve neistine smo u Srbiji navikli'', >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Vučić.

Govoreći o mogućnosti uvođenja direktnog platnog prometa između Srbije i Crne Gore, Vučić je rekao da je to važno pitanje i jedna od prepreka u razvoju biznisa i ekonomskih odnosa dve zemlje.

''Ne bih da govorim o tome ko je za to krivac, ali samo želim da znate da je sa naše strane to potpuno čisto. Ovde je u pitanju nešto drugo. Najveći broj korespodentskih banaka u Crnoj Gori je iz Švajcarske i Nemačke, pa oni žele da sa tim rade. Kod nas to funkcioniše 15 godina sa BiH, gde je valuta za plaćanje konvertabilna marka. Po principu međunarodnog kliringa, tu nema problema'', rekao je Vučić.

Prethodnih dana su pojedini regionalni mediji preneli kako je Banka Poštanska štedionica u vlasništvu Vlade Srbije zainteresovana da kupi Prvu banku Crne Gore, čiji je najveći akcionar Aco Đukanović, brat dugogodišnjeg crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.

Poštanska štedionica, čiji je puni pravni naziv Banka Poštanska štedionica a. d. Beograd je jedna od najvećih banaka u Srbiji. Osnovana je 1921. godine, a od aprila 2022. godine jedina je banka koja posluje na srpskom tržištu u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srbije.

Prva banka je akcionarsko društvo a 41,46 odsto akcija poseduje Aco Đukanović, dok deo akcija ima i EPCG.

Prva banka nastala je iz Nikšićke banke, osnovane 1992. godine izdvajanjem iz sistema Montenegrobanke. Od 2005. do 2007. Đukanović je kupio većinski paket akcija, a u martu 2007. njeno ime je promenjeno u Prva banka, a sedište premešteno iz Nikšića u Podgoricu.

Banka Poštanska štedionica saopštila je danas da nije zainteresovana za kupovinu Prve banke Crne Gore i da nije bilo pregovora o eventualnoj kupovini.

"Povodom informacije koju su objavili pojedini mediji da je Banka Poštanska štedionica zainteresovana za kupovinu Prve banke Crne Gore, obaveštavamo javnost da ovi navodi nisu tačni, kao i da nije bilo pregovora o eventualnoj kupovini", navela je Poštanska štedionica.

Kako je navedeno, Banka Poštanska štedionica, zahvaljujući ekonomskoj i finansijskoj stabilnosti u Srbiji, u prvoj polovini 2023. godine, kao i prethodnih godina, nastavlja da ostvaruje poslovne rezultate iznad planiranih na dobrobit klijenata i države Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbija kupuje Prvu banku? Vučić: Notorna neistina

Izvor: B92, 10.Jul.2023

Što se tiče kupovine Prve banke od strane Poštanske štedionice, reč je o notornoj neistini...To je rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom izjava za medije nakon sastanka sa crnogorskim predsednikom Jakovom Milatovićem...Prethodnih dana su pojedini regionalni mediji preneli kako je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.