Srbija kupila 27 zlatnih poluga od početka godine

Izvor: SEEbiz.eu, 23.Jun.2018, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija kupila 27 zlatnih poluga od početka godine

BEOGRAD - Od početka godine Narodna banka Srbije (NBS) kupila je 27 poluga zlata (oko 338,6 kg), dok je prošle godine devizne rezerve uvećala sa 52 poluge, kažu u centralnoj banci za Blic.

NBS u svojim rezervama ima 19,7 tona zlata, u ukupnoj vrednosti od 708,64 mil EUR. Zlato u deviznim rezervama centralne banke nalazi se u obliku zlatnih poluga (88,22%), kovanog zlata (6,67%) i zlata na računima NBS u inostranstvu (5,11%).

Više od 94% zlata u deviznim rezervama >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << NBS se čuva u Republici Srbiji, u trezoru NBS, dok se ostatak rezervi zlata čuva u inostranstvu, odnosno kod međunarodne finansijske organizacije BIS u Bazelu.

- Narodna banka nije prodavala zlato više od jedne decenije, od 2005. godine, i od tada je kontinuirano povećavala učešće zlata u deviznim rezervama kupovinom zlata iz domaće proizvodnje. Na taj način NBS daje podsticaj rastu domaće proizvodnje zlata, odnosno industrijske proizvodnje, a time i ekonomskom rastu zemlje, pri čemu se istovremeno povećava nivo deviznih rezervi – navode u NBS.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.