Srbija je u boljoj poziciji nego u prvom talasu krize

Izvor: Vesti-online.com, 17.Jan.2012, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija je u boljoj poziciji nego u prvom talasu krize

Srbija je sada u boljoj poziciji nego u prvom talasu krizu 2008. godine jer smo upoznati sa uslovima, znamo otprilike koje su akcije koje treba podržati, izjavio je danas viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Bojan Marković.

Na 17. Ekonomskom forumu ''Juromani'' (Euromoney) u Beču, Marković je kazao da je zato stepen neizvesnosti i opasnosti manji i istakao da je "dobra stvar i što domaće banke, privreda i građani ne drže grčke obveznice".

"Loša stvar je što >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je centar krize 2008. godine bio fokusiran na SAD a sada je na zonu evra, što je mnogo bliže našoj kući", kazao je viceguverner na panelu posvećenom krizi u zoni evra i njenim efektima na zemlje centralne i istočne Evrope.

Marković je kao dobro za Srbiju u uslovima pada tražnje njenog izvoza u Evropi izdvojio da je tokom 2010. i 2011. zemlja imala značajan investicioni ciklus, pogotovo u sektore namenjene izvozu. Kao primer je naveo investicije u Fijat koji je, dok je bio u ciklusu investiranja, morao dosta da uvozi da bi kasnije mogao da proizvodi.

"Međutim, kada se završi investicioni ciklus krajem prvog kvartala imaćemo pad uvoza opreme i rast izvoza jer se, prema Fijatovim planovima, očekuje izvoz 98 odsto proizvodnje te fabrike u EU", naveo je Marković.

Viceguverner NBS je kao drugi važan faktor koji će doprineti da Srbija lakše prođe kroz novi talas krize naveo investicije iz inostranstva koje su u 2011. dostigle 1,8 milijardi evra. Očekuje se, na osnovu ugovora, da investicije u 2012. budu oko 1,5 milijardi.

"Investicije bi ove godine bile i veće da nije krize u zoni evra", istakao je Marković.

On je kao treće pozitivno za Srbiju naveo da se već nekoliko godina dobro radi na povećanju domaćih izvora finansiranja podsetivši da je devizna štednja u Srbiji narasla na 7,6 milijardi evra sa 4,8 milijardi u 2008. Dodao je i da su međunarodne investicije, naprimer Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke, značajno povećane, na oko 1,1 milijardi evra sa 450 miliona u januaru 2010.

"Dakle, imamo alternativne izvore finansiranja a pozitivno je i što je poboljšana ročnost", kazao je Marković i naveo da je u januaru 2010. godine 46 odsto stranih kredita bilo kratkoročno a sada je samo 20 odsto.

Govoreći o premiji rizika, viceguverner NBS Bojan Marković je istakao da je ta cena zaduživanja koju plaćamo porasla ali manje nego u nekim drugim zemljama, naprimer Mađarskoj.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.