Srbija ima 50.000 gradilišta, 2014. imala je samo 1.200 VIDEO

Izvor: B92, 25.Okt.2019, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija ima 50.000 gradilišta, 2014. imala je samo 1.200" VIDEO

Beograd -- 2012. godine bili smo na začelju Duing biznis liste, na 186. mesto po brzini izdavanja građevinskih dozvola, a danas smo na devetoj poziciji od 190 zemalja.

Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović za PRVA TV istakla je važnost dobre pozicije naše zemlje na ovoj listi.

Ministarka Mihajović se osvrnula i na dolazak voza iz Kine, i rekla da je ovo prvi put da je teretni voz iz kineske provinicije Šangdong direktno došao u našu prestonicu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Pre 20, 30 godina išao je na neke druge destinacije, a po jedan, dva vagona su dolazili do Srbije, sada je došao i doneo opremu za brzu prugu Beograd-Budimpešta, odnosno za deonicu između Beograda i Stare Pazove, i između Stare Pazove i Novog Sada", rekla je Minhajlocić i podsetila da će se od Beograda do Novog Sada u jesen 2021. putovati brzim vozom i da će vreme putovanja biti 30 minuta.

Ona je dodala da bi bilo dobro da ova linija postane redovna, jer bi to bila prilika za naše privrednike da izvoze u Kinu i dodala da će dolaziti još vozova jer je potrebno još opreme za brzu prugu.

"Naši odnosi sa Kinom u smislu izvoza rastu. Naravno da ne možemo da se poredimo sa onim što se uveze iz Kine, ali svakako postoji roba koja može da se izveze", kaže MIhajlović.

Osvrnula se i na činjenicu da smo sada na 44. pozicija na "Duing biznis" listi i rekla da se sada "borimo sa najrazvijenijim zemljama sveta".

Ministarka je istakla važnost dobre pozicije naše zemlje na ovoj listi, jer, kako kaže, kada investitori žele da ulažu u neku zemlju, između ostalog gledaju kakvi su uslovi poslovanja.

2014. godine je bilo potrebno čak pet godina da se dođe do građevinske dozvole, a danas se one izdaju za manje od deset dana, elektronski, samo jednim klikom.

"Ono šo je dobro u našoj privredi je da mi sada imamo 50.000 gradilišta na teritoriji Srbije, a 2014. smo imali 1.200", kaže Mihajlović i dodaje da će se na Sednici Unije poslodavaca, između ostalog, govoriti o tome kako zadržati ljude i kako ih obrazovati da mogu da rade na velikim projektima.

Posl četiri decenije došlo je vreme da se rekonstruiše Barska pruga, a Mihajlović podseća da je već urađen deo od 77 kilometara od Resnika do Valjeva i da se razlika već vidi.

Ministarka je dodala da se u Crnoj Gori već radi jedan deo pruge i da očekuje da će ta zemlja završiti radove i na drugom delu.

"Za nas će značiti da vratimo barsku prugu na projektovanu brzinu od 120 kilometara na sat", rekla je Mihajlović i dodala da da će biti delova puta gde neće moći da se ide tom brzinom, ali da će to biti moderna pruga i da će vreme putovanja biti kraće.

"Radovi bi mogli da počnu krajem sledeće godine, ako dokumentacija bude gotova. Železnice se menjaju, ne ide lako, ali u poslednjih nekoliko godina zaista puno ulažemo u železnice i mislim da ćemo tek ulagati", rekla je Ministarka.

Podseća da se 9. novembra otvara kompletna deonica istočnog kraka Koridora 10, koja obilazi Sićevačku klisuru i dodaje da Srbija ima kompletan auto-put do Bugarske i da to mnogo znači za tranzitni sobraćaj, ali i za putnike jer neće biti magistralnog puta, već će sve biti auto-put.

Kada je reč o Koridoru 11, navela je da se očekuje da će deonica od Surčina do Obrenovca biti puštena za Svetog Nikolu, 19. decembra.

"Ono što je za Srbiju jako važno je da se radovi obavljaju na teškoj deonici Preljina-Požega. Ta deonica mora biti gotova krajem 2021. godine ili 2022.", rekla je Mihajlović i dodala da je "Miloš veliki" najbitniji projekat za nas i našu zemlju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.