Srbija i Kina – primer saradnje bez uslovljavanja

Izvor: RTS, 24.Apr.2019, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Kina – primer saradnje bez uslovljavanja

U Kini se održava drugi ekonomski forum "Jedan pojas, jedan put", a očekuje se da će se okupiti 40 šefova država i vlada, među kojima je i delegacija Srbije. Profesor doktor Katarina Zakić sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu kaže da Kina u Srbiji najviše ulaže u infrastrukturu i energetiku, ali da se širi spektar ulaganja. Srbija je dobar primer kako ta saradnja može da se ostvari bez nekog uslovljanja, istakla je Zekićeva. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Katarina Zakić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, navela da je u srpsko-kineskoj sradnji najznačajniji nastavak izgradnje Koridora 11, s obzirom na to da je u pitanju najteža deonica tog auto-puta gde se podrazumeva značajna infrastruktura u gradnji.

"Čini mi se da je projekat vredan negde preko dve milijarde dolara, sa jako nezgodnim terenom i mi smo pre neki dan u Dubrovniku potpisali Memorandum za završetak tog dela auto-puta, a mislim da ćemo ovih dana u Pekingu dobiti konačno rešenje tog ugovora, ostaje nam samo da vidimo po kojoj ceni, koji su uslovi, koliko godina", dodala je Zakićeva.
To je najznačajniji ugovor, ali Zakićeva veruje da će biti finalizovan i ugovor o Tehnološkom parku u Borči, a da će naša delegacija predstaviti i neke nove projekte.
Na pitanje da li Kina putem svile grabi ka ekonomiji broj jedan, Zakićeva kaže da naravno da grabi i da je to poslednje dve decenije vrlo jasno izraženo.
"Mislim da je Kina na neki način zadala domaći zadatak ostalim svetskim ekonomijama s obzirom na to da je ona značajno kasno u odnosu na zapadne, pre svega evropske zemlje, krenula u razvitak", objasnila je Zakićeva.
Za 40 godina, kada se pogledaju rezultati da je od jedne gladne i siromašne zemlje Kina postala svetska ekonomija broj dva – onda to zavređuje veliku pažnju, smatra Zakićeva.
Kina širi spektar ulaganja
Govoreći o tome kakvu korist Srbija ima od globalne inicijative "Pojas i put", Zakićeva kaže da Kina u Srbiju ulaže najviše u infrastrukturu i energetiku.
"Vrednost tih investicija je negde oko 10,26 milijardi dolara, pored te infrastrukture i energetike dolaze i neki novi momenti – širi se spektar ulaganja", navela je Zakićeva i kao primere navela Železaru i RTB "Bor".
Ukazala je da istraživanja pokazuju da će doći do ulaganja i u drugim sektorima, jer se Kina okreće ulaganjima u sektoru usluga, metalurgije, medicine, turizma.
Navela je da Kina ovim investicijama, pored ujedinjenja nacija oko ekonomskih pitanja, pospešuje i svoj razvoj.
"Ona u ovom trenutku, pored Japana, definitivno predstavlja lidera u azijskom regionu. Ja moram da kažem da, bez obzira na sve ove uspehe koje Kina ima, njen regionalni razvoj još uvek nije do kraja završen – ona još uvek ima delove zemlje o kojima mora više da vodi računa i o kojima mora da se pobrine", tvrdi Zakićeva.
Upravo inicijativa "Pojas i put" rešava taj centralni deo Kine i širi inicijativu dalje ka Aziji. "To će pomoći pojedinim delovima Azije, Evrope i Afrike da se u još većoj meri razviju", dodala je Zakićeva.
Govoreći o najavama otvaranja novih radnih mesta dolaskom kineskih investicija, Zakićeva kaže da je svaka investicija koja će omogućiti da naši radnici ostanu ovde, a da ne odlaze van, svakako je dobrodošla, bez obzira na to da li je kineska ili neka druga.
Srbija primer zemljama u regionu
Na pitanje da li je Srbija u poziciji da trasira put Kine ka Evropi, Zakićeva odgovara da je Srbija dobar primer kako ta saradnja može da se ostvari bez nekog uslovljavanja.
"Mislim da smo mi na teritoriji naše zemlje kroz dugi niz decenija više puta slušali 'dobićete to, ali ako uradite to'. Mislim da je ovo lepa promena da možemo sa nekim u ekonomskom smislu da sarađujemo, a da nemamo određeni stepen uslovljavanja", istakla je profesorka.
Pored toga, Srbija je pružila i primer zemljama u regionu da prihvate veći broj kineskih investicija i kao primer navela samit u Dubrovniku koji se nedavno održao na kojem je Hrvatska sa Kinom potpisala veliki broj sporazuma. 
Kada je reč o pritiscima na našu zemlju, Zakićeva kaže da se dobro držimo i uspešno balansiramo, jer smo jasno stavili do znanja da sa Kinom dobro sarađujemo.
"Da je ta saradnja, pre svega, zasnovana na određenoj vrsti prijateljstva, poverenja i međusobnog uvažavanja i poštovanja. Kada imate takve odnose, onda je jasno da će se ti odnosi proširiti i na ekonomsku saradnju", zaključila je Zakićeva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.