Izvor: Beta, 10.Jul.2014, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija godišnje gubi 30.000 hektara oranica

BEOGRAD, 10. jula 2014. (Beta) - Srbija ima u proseku dobro i kvalitetno poljoprivredno zemljište, ali svake godine izgubi izmedju 15.000 i 30.000 hektara oranica zbog izgradnje infrastrukture i proširenja naselja, receno je u četvrtak u Privrednoj komori Beograda.

"Moraju se preduzeti mere za zaštitu tog nacionalnog bogatstva pre svega od divlje gradnje, ali i podsticati podizanje kvaliteta samog zemljišta, zbog degradacije", izjavio je direktor Uprave za poljoprivredno zemljište >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << u Ministratsvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Zoran Knežević, saopštila je PK Beograda.

Na sastanku o stanju i plodnosti poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, Knežević je naveo da se još uvek ne zna tačno koliko u Srbiji ima oranica, jer se statistika i podaci iz katastra razlikuju.

Procenjuje se da Srbija poseduje od 4,2 do 4,5 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, a prava slika dobiće se po završetku projekta snimanja poljoprivrednog zemljišta u Srbiji putem satelita i iz vazduha, koji finansiraju vlada Nemačke i Evropska unija iz svojih fondova.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.