Sporazum o slobodnoj trgovini s Kinom prilika za ulagače

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2022, 19:07

Sporazum o slobodnoj trgovini s Kinom prilika za ulagače

Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije (PKS) Bojan Stanić ocenio je u izjavi za Tanjug da bi najavljeno potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom bilo značajno, ali da pregovorima o njemu treba pristupiti oprezno.

Stanić je napomenuo kako se ekonomski odnosi sa Kinom intenzivno razvijaju u oblasti trgovinske razmene i direktnih stranih investicija i da je Kina drugi spoljnotrgovinski partner Srbije, odmah iza Nemačke.

"Dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << najveća izvoznika iz Srbije su Ziđin i HBIS grupa, a investicije iz Kine su poslednjih godina značajno porasle. Iako se naš izvoz u Kinu povećava, to je pre svega sirovinska baza, a s druge strane uvozimo dosta gotovih proizvoda, tako da spoljnotrgovinski deficit raste, ali postoji prostor za unapređenje trgovinske saradnje u smislu bolje strukture izvoza za našu privredu postoji", rekao je Stanić.

On je ocenio da bi sporazum o slobodnoj trgovini bio značajan, ali i upozorio da mu treba oprezno prići.

Stanić je podsetio da samo dve evropske zemlje imaju takav sporazum s Kinom, Švajcarska i Island, dok je EU posle osam godina pregovaranja odustala od takvog aranžmana s drugom ekonomijom sveta.

"Srbija, s obzirom na to da nije članica EU ima prednost sporazuma o slobodnoj trgovini i to nas čini atraktivnim kao investicionu destinaciju", ocenio je Stanić.

Istakao je da naša zemlja već ima različite slične sporazume sa regionom CEFTA, sa EU o stabilizaciji i pridruživanju, sa Evroazijskom ekonomskom zajednicom i Turskom.

"Sa Kinom bi to bio veliki potencijal, međutim imajući u vidu da je to velika privreda, a da smo mi relativno mali u svetskim okvirima, to predstavlja određenu prednost za kinesku stranu, ali i potencijal ukoliko bi se pregovaranju tog sporazuma pristupilo razborito", smatra Stanić.

Smatra da bi ovakav sporazum naročito značio evropskim investitorima koji bi tržište Srbije videli kao odskočnu dasku za proboj na tržište Kine.

"Najveća prednost bi bila strane direktne investicije, ali one koje nose veću dodatu vrednost. One koje ulažu u proizvodnju proizvoda više faze prerade. Idealno bi bilo da to budu finalni proizvodi koji su tehnološki intenzivni", ocenio je Stanić.

On je dodao kako bi to mogla biti i prilika za naša mala i srednja preduzeća, ukoliko bi uspela da uđu u lance snabdevanja velikih stranih kompanija koje bi ovde došle zbog sporazuma o slobodnoj trgovini s Kinom.

Stanić navodi da bi prvi efekat mogao da se oseti u izvozu poljoprivrednih proizvoda, poput vina.

"Iz prostog razloga što u Kini raste kupovna moć stanovništva, pa žele da piju dobra evropska vina, pa je to šansa za naše vinare. Tu bismo mogli da vidimo prvi efekat, ali to ne može da bude dovoljan pokretač privrednog razvoja jedne zemlje. Zato treba voditi računa i o drugim delatnostima, posebno o onim koje su u okviru naše Strategije o pametnoj specijalizaciji, a to su prehrambena industrija autoindustrija i informacione tehnologije", naglasio je Stanić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sporazum o slobodnoj trgovini s Kinom prilika za ulagače

Izvor: Capital.ba, 07.Feb.2022, 10:02

BEOGRAD – Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije (PKS) Bojan Stanić ocijenio je u izjavi za Tanjug da bi najavljeno potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom bilo značajno, ali da pregovorima o njemu treba pristupiti oprezno. Stanić je napomenuo kako...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.