Šoškić: Nema razloga da podnosim ostavku

Izvor: Studio B, 16.Jul.2012, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić: Nema razloga da podnosim ostavku

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je danas da nema razloga da podnosi ostavku, niti da želi da polemiše sa političarima o toj temi.

"Nema razloga da podnosim ostavku i uopšte ne razmišljam na tu temu", rekao je Šoškić, odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa spekulacijama u javnosti da nova vladajuća koalicija na tom mestu želi da vidi Jorgovanku Tabaković.

On je dodao i da je NBS često izložena kritikama i vlasti i opozicije i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << on nema ništa protiv kritika. "Nama kritike ne smetaju, bitno nam je da smo mi sigurni da posao radimo dobro i u interesu zemlje. A ko želi da se bavi pitanjima smena pojedinih zvaničnika, neka koristi ustavne i zakonske procedure za taj proces.", rekao je Šoškić.

On je dodao da će odgovore na pitanja zašto je dinar oslabio i zašto je sve poskupelo, koja mu poslednjih dana upućuje Srpska napredna stranka - odgovoriti ovih dana u autorskom članku, i to više kao ekonomista nego kao guverner centralne banke.

Guverner NBS je rekao i da izjavu mandatara Ivice Dačića, u kojoj je on kritikovao finansijski sektor, ne dozivljava kao napad na Narodnu banku.

"Kada je reč o visokim kamatama, bilo bi zanimljivo čuti da li je država u bankama u kojima je vlasnik ili suvlasnik pokretala inicijative da te banke svoje usluge pružaju po nižim cenama od prosečnih na tržištu.", poručio je guverner NBS.

Komentarišući ideju Ivice Dačića da bi trebalo napraviti nekakav društveni dogovor sa bankama, Šoškić je rekao da je dogovore koji bi olakšali vraćanje kredita privredi i građanima moguće napraviti, i da to samo po sebi nije loše, ali da njih treba da postignu banke sa svojim klijentima, a ne banke i država.

 

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.