Šok za šokom: Svetski div ispada nakon 111 godina

Izvor: B92, 20.Jun.2018, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šok za šokom: Svetski div ispada nakon 111 godina

Njujork -- Američki industrijski konglomerat Dženeral elektrik ispao je iz indeksne korpe najlikvidnijih akcija, u kojoj je bio 111 godina.

GE je poslednji originalni član industrijskog indeksa Dau Džons njujorške berze.

Umesto njega, u indeksnoj korpi će se od 26. juna naći maloprodajni apotekarski lanac Volgrins Buts alajens, izveštavaju američki mediji.

GE je bio jedini preostali originalni član Dau indeksa, kojem se priključio od njegovog uspostavljanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1896. godine, ali je u prvim godinama dva puta ispadao iz te indeksne korpe, da bi od 1907. godine postao njen stalni član.

"Volgrins je nacionalni maloprodajni apotekarski lanac koji nudi lekove na recept i bez recepta, s tim povezane zdravstvene usluge i medicinske proizvode široke potrošnje", izjavio je Dejvid Blicer, direktor i predsedavajući indeksnog odbora kompanije S & P u čijoj je nadležnosti Dau Džons indeks.

"Današnja promena će učiniti indeks boljom merom ekonomije i berze", dodao je.

Ova odluka je novi udarac za Dženeral elektrik, koji je poslednjih godina jako posrnuo. Prošle jeseni, novi generalni direktor kompanije Džon L. Flaneri upozorio je da jedinica za proizvodnju energije posustaje. Kompanija je lani srezala dividendu akcionarima tek drugi put od Velike depresije.

GE je u januaru iznenadio investitore preuzimanjem velikog tereta i izdvajanjem 15 milijardi dolara tokom sedam godina da bi platio obaveze koje ima njegova jedinica za finansijske usluge, GE Kepital, uglavnom po osnovu dugoročnih polisa zdravstvenog osiguranja.

Tokom prošle godine, akcije Dženeral elektrika su pale za 55 odsto u odnosu na rast Dau indeksa od 15 procenata. GE je juče zaključio trgovanje na nivou od 12,95 dolara, zabeleživši najnižu cenu akcija od bilo koje od 30 učenica indeksne korpe.

Kompanija S & P Dau Džons indeks nagovestila je da je klizanje cene akcija Dženeral elektrika doprinelo odluci o uklanjanju kompanije iz indeksne korpe.

Pod rukovodstvom Flanerija, koji je 2018. godinu nazvao "godinom resetovanja", GE se bori da napravi zaokret, ali ekonomski analitičari kažu da je veliko pitanje da li Flaneri ima snage i odlučnosti da postigne naizgled nemogući cilj - da ponovo vrati ugled ove veteranske kompanije u američkoj industriji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svejtski div ispada iz Dau Džons indeksa nakon 111 godina

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jun.2018

NJUJORK -- Američki industrijski konglomerat Dženeral Elektrik, ispao je iz indeksne korpe najlikvidnijih akcija u kojoj je bio 111 godina...GE je posljednji originalni član industrijskog indeksa Dau Džons njujorške berze...Umjesto njega u indeksnoj korpi će se od 26. juna naći maloprodajni apotekarski...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.