Smernice poljoprivrednicima za konkurisanje za IPARD (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2021, 11:06

Smernice poljoprivrednicima za konkurisanje za IPARD (AUDIO)

Raspisan je šesti javni poziv za IPARD podsticaje za investicije u kupovinu nove mehanizacije i opreme, kao i izgradnju objekata. Poljoprivrednicima je ovim konkursom na raspolaganje stavljeno 6 i po milijardi dinara, što je bezmalo tri puta više nego do sada. 

Konkursom su obuhvaćeni sektori mesa, mleka, voća i povrća, određenih vrsta žitarica, industrijskog bilja, grožđa i jaja. Novac iz IPARD fonda je namenjen proizvođačima koji su spremni da značajnije investiraju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekla je za RNS direktorica Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović.

"Najveći pozov do sada, 6.6 milijardi dinara. Poljoprivrednici mogu da podnose zahteve za fizičku imovinu, za sve ono što povećava vrednost njihovog gazdinstva, objekte, zatim protiv-gradne mreže, zasade, hladnjače, za ljude koji se bave proizvodnjom voća za sopstvene potrebe, mehanizaciju, priključne mašine, za čuvanje žitarica, ako su u pitanju stočari, sve ono što će im pospešiti proizvodnju.

Maksimalni iznos za koji se može konkuristi je 700 hiljada evra odnosno 60 odsto povraćaj (60 odsto ako su mladi poljoprivrednici do 40 godina) , kada je u pitanju sektor mesa, do milion evra.

Kada je u pitanju jagodičasto voće, uslov za veličinu gazdinstva je 2 hektara pa naviše, ostalo voće, od 5 do 100 hektara (uključujući grinfild investicije) i za početnu fazu proizvodnje.

Kod konkurisanja, poljoprivrednici uglavnom koriste usluge specijaizovanih agencija poput Smart IPARD. Trenutno najviše zainteresovanih poljoprivrednika imaju za podizanja i opremanje voćnjaka, najviše borovnica i lešnika.

Direktorka Agencije Slađana Gluščević ohrabruje poljoprivrednike da učestvuiju na IPARD pozive.

"Bez obzira na obimnu dokumentaciju ništa nije neizvodljivo. Širok je spektar prihvatljivih investicija na ovom pozivu a sada je to izgradnja farmi, izgradnja plastenika, opremanje voćnjaka, nabavljanje sistema za navodnjavanje, sve opreme, mašine itd".

Njen savet je da poljoprivrednici krenu na vreme da pripremaju potrebnu dokumentaciju, posebno ako je u pitanju kompleksan projekat kao što je izgradnja objekata kako bi do 10. septembra stigli da pripreme aplikacije.

Kad je reč o mehanizaciji i nabavci opreme, bitno je da na vreme pripreme ponude. Sve vrste roba i usluga koje premašuju 10 hiljada erva podrazumevaju 3 ponude odnosno tendere po procedurama IPARD-a.

Po dobijanju rešenja o odobrenju projekta, poljoprivrednici bi trebalo da dobiju 50 odsto iznosa podrške na svoje namenske račune a ostatak po završetku investicije, što je pozitivna novina u odnosu na prethodne godine.

Sva potrebna objašnjenja poljoprivrednici mogu naći da sajtu Uprave za agrarna plaćanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.