Smanjenje poreza na bebi opremu nije dobra ideja

Izvor: Vesti-online.com, 19.Mar.2012, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Smanjenje poreza na bebi opremu nije dobra ideja"

Ekonomista Milojko Arsić ocenio je da ukidanje poreza na opremu i hranu za bebe nije dobra ideja i da će izgubljeni prihodi države biti veći od dodatnog novca koje će dobiti siromašni i srednji sloj.

"Generalno nije dobro da se, u zemlji koja ima strukturni fiskalni deficit oko pet odsto bruto domaćeg proizovoda (BDP), dodatno smanjuje neki porez", rekao je Arsić na predstavljanju novog broja Kvartalnog monitora koji izdaje Fond za razvoj ekonomske nauke (FREN).
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
Arsić, glavni i odgovorni urednik Kvartalnog monitora, podsetio je da je, prema Zakonu o budžetskom sistemu, vlada, kada predloži smanjivanje nekih poreza, obavezna i da predloži smanjivanje potrošnje ili povećanje drugih poreza kako se na bi povećao fiskalni deficit.

On je ocenio da će neku korist od ukidanja poreza na dodatu vrednost imati bogatiji slojevi stanovništva, a verovatno i trgovci i proizovđači bez obzira na nameru da se kontroliši marža.

Bebe čekaju novu vladu

"Kontrola marže je jedan tržišna mera koja nije dugoročno održiva", rekao je Arsić, koji je član Saveta guvernera Narodne banke Srbije i Ekonomskog saveta premijera Srbije.

Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je 16. marta da će vlada za desetak dana usvojiti izmene Zakona o PDV, kojim će biti ukinut porez na hranu i opremu za bebe, a biće i ograničene marže na te proizvode.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.