Slovenska vlada donijela strateške dokumente za ekonomski razvoj i poslala u Bruxelles

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Apr.2015, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenska vlada donijela strateške dokumente za ekonomski razvoj i poslala u Bruxelles

LJUBLJANA - Slovenska vlada u srijedu je prihvatila dva strateška dokumenta za ekonomski razvoj Slovenije u narednim godinama, te ih je uputila Europskoj komisiji.

Slovenski ministar financija Dušan Mramor izjavio je u razgovoru za Slovensku televiziju u srijedu uvečer da nacionalni reformski plan i program stabilnosti predviđaju nastavak financijske stabilizacije Slovenije, ali i rast ekonomskih aktivnosti te porast BDP-a, unatoč smanjenju investicija zbog pada sredstava iz >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << europskih fondova što Sloveniju očekuje u novoj europskoj financijskopj perspektivi.

Oba dokumenta rezultat su mjera koje donosi slovenska vlada, a ne samo europskih direktiva, kazao je Mramor ocijenivši realnima pretpostavke da će slovenski proračunski deficit ove godine biti smanjen na 2,9 posto BDP-a, a u 2016. na 2,2 posto.

Dodao je da slovenska vlada najkasnije do 2020. godine u cijelosti želi ukinuti strukturni proračunski deficit, kako bi priljevi i odljevi bili izjednačeni.

Što se tiče vanjskog okruženja u kojima će se idućih godina razvijati slovensko gospodarstvo, Mramor je kao najveći rizik naveo moguće stvaranje novog financijskog balona u SAD-u uslijed preniskih kamatnih stopa.

Ukoliko Europska komisija ne bi prihvatila metodologiju kojom su napravljena oba dokumenta, o njima bi se s Bruxellesom ponovo pregovaralo, kazao je Mramor. Dodao je kako će se o konkretnim zakonskim mjerama, radi daljnje financijske stabilizacija Slovenije, razgovarati na jesen pred usvajanje proračunskih dokumenata za slijedeće dvije godine.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.