Slovenija kupuje četiri specijalizovana aviona

Izvor: B92, 17.Apr.2023, 18:00

Slovenija kupuje četiri specijalizovana aviona

Ministarstvo odbrane Slovenije potpisalo je danas ugovor o nabavci četiri specijalizovana protivpožarna aviona.

U pitanju je model Air Tractor AT-802F Fire Boss kompanije Air Tractor Europe.

Kako je saopšteno iz slovenačkog ministarstva odbrane, prve dve letelice će Sloveniji biti isporučene već u junu ove godine, prenosi portal Tangosiks. Isporuka preostala dva aviona očekuje se 2024. godine.

Slovenačka odluka o nabavci konkretno Air Tractora bila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je očekivana, kako je Tango Six već pisao u oktobru prošle godine.

Ministar odbrane Slovenije Marjan Šarec potvrdio je danas da je odluka motivisana požarima koji su izbili u ovoj zemlji prošlog jula. U gašenju iz vazduha tada su pomogle, među ostalim evropskim državama, Hrvatska i Srbija. Srbija je tada poslala helikoptere svoje Helikopterske jedinice MUP-a. Šarc je kazao da je vrednost ugovora oko 23 miliona evra, uključujući PDV. Nabavka će biti delom finansirana iz fondova EU.

Slovenačko ministarstvo odbrane saopštilo je i da će letelice biti civilno registrovane (za početak će njima leteti vojni piloti) kao deo posebne jedinice za reagovanje u hitnim situacijama. Biće bazirane po potrebi a van požarne sezone na aerodromoma Cerklje ili Brnik. Letelice, odnosno njihova raspoloživost, biće uključene u rescEU mehanizam međusobne pomoći evropskih zemalja u slučaju vanrednih situacija.

Kako je Tangosiks ranije pisao, sasvim sigurno je da će usled klimatskih promena i region Balkana biti suočen sa sve većim brojem požara zbog čega je većina zemalja preduzela korake ka formiranju, obnavljanju i osnaživanju kapaciteta za protivpožarnu borbu.

Makedonija je prošlog leta ponovo aktivirala svoju flotu aviona AT-802, Bosna i Hercegovina radi na formiranju protivpožarne eskadrile, dok je Srbiji za sada stigao samo jedan ruski protivpožarni helikopter Ka-32A11BC kao i helikopteri Super Puma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.