Slovenci prave cinkaru u Inđiji

Izvor: B92, Beta, 26.Apr.2010, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenci prave cinkaru u Inđiji

Inđija -- Slovenačka Maksim grupa iz Celja otvoriće tokom jula u industrijskoj zoni u Inđiji Metal-Cinkaru, u koju će investirati 21 milion evra.

Direktor grupacije Maks Bastl kaže da će u Inđiji biti izgradjena cinkara sa najvećim tehnološkim linijama u jugoistočnoj Evropi i ujedno najveća cinkara na Balkanu, u kojoj će biti otvoreno oko 50 radnih mesta.

"Metal-Cinkara biće najsavremenija cinkara na srpskom tržištu, u kojoj će biti primenjene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najnovije tehnologije, što će omogućiti visok kvalitet i nivo usluga prema klijentima. Ona će biti savremenija i od naše Pocinkovalnice u Celju koju smo tehnološki opremili 2006. godine", rekao je Bastl.

Cinkara u Inđiji biće drugo preduzeće Metal-Cinkare u Srbiji, pošto je Grupa Maksim u stopostotnom vlasništvu i cinkare u Ćupriji, što je i opredelilo slovenačku kompaniju da proširi poslovanje u Srbiji.

"U Srbiji trenutno nema tako modernog pogona za toplo cinkovanje. S obzirom na to da je metalska industrija u Srbiji dosta razvijena, a da bolje zaštite metala od toplog cinkovanja nema, opredelili smo se da dodatno investiramo na tom tržištu", rekao je Bastl.

Dodao je da je Slovenija isuviše malo tržište i da se, ako neko želi da poslovanje razvije na duži vek, mora širiti na veću teritoriju zbog stabilnije proizvodnje, a tržište Srbije je idelana za to.

"Mi u Srbiji nismo zbog jeftine radne snage, jer će te razlike vrlo brzo nestati ulaskom u Evropsku uniju, već da bismo osavremenili proizvodnju. Poseban akcenat daćemo na zaštitu životne sredine i zato nećemo činiti ništa što će opterećivati okruženje u kojem poslujemo", rekao je Bastl.

On je naveo da Maksim grupa poseduje sve neophodne međunarodne standarde u oblasti metalske industrije, što podrazumeva i odgovoran odnos prema životnoj sredini, budući da se proces proizvodnje u cinkari odvija u zatvorenom ciklusu i nema štetnih emisija nusproizvoda.

To znači da će 88 odsto otpada u cinkari u Inđiji moći da se reciklira, a preostalim otpadom će upravljati osobe koje će dobiti ovlašćenje Ministarstva za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Srbije, dok otpadnih voda u ovom pogonu neće ni biti.

Maksim grupa je osnovana 1990. godine i od tada je prošla kroz niz programskih i organizacionih promena. Pored antikorozivne zaštite toplim cinkovanjem, bavi se razvojem, konstruisanjem i proizvodnjom specijalnih transportnih kontejnera i proizvoda namenjenih skladištenju hemikalija i sakupljanju otpada.

Pocinkovalnica u Celju jedina je cinkara u Sloveniji i u potpunosti pokriva potrebe slovenačkog tržišta za zaštitom čeličnih konstrukcija toplim cinkovanjem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.