Slovački ministar: Italija možda već platila gas u rubljama

Izvor: B92, 04.Maj.2022, 16:31

Slovački ministar: Italija možda već platila gas u rubljama

"Italija je možda već platila u rubljama, jer Slovačka ima veće količine tranzita gasa", rekao je slovački ministar ekonomije Ričard Sulik (SaS).

On je to izjavio posle sastanka ministara energetike EU u ponedeljak u Briselu.

"Pošto se povećala količina gasa koja protiče kroz Slovačku, mislimo da su Italijani platili. To je pretpostavka", rekao je Sulik.

Dodao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da ruski gas nastavi da teče, čak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ako mora da bude plaćen u rubljama.

"Ja sam za jedinstven EU pristup, ali postoje važnije stvari na svetu ako počne da nas jako pogađa", rekao je Sulik.

Premijer ove zemlje Eduard Heger i ostali članovi vlade i dalje veruju u jedinstven EU pristup i distancirali su se od Sulikovih reči, prenosi Juraktiv na engleskom.

"Slovačka će postupati u skladu sa članicama EU kada je reč o kupovini gasa od Rusije", napisao je Heger na Fejsbuku kada su se pojavile Sulikove prve izjave.

Heger očekuje da će joj, ako Slovačka ne razbije evropsko jedinstvo, druge zemlje članice obezbediti nešto gasa ako se isporuke obustave.

Neki komentatori u slovačkim medijima smatraju da Sulik, upirući prstom u Italiju, priprema teren za plaćanje u rubljama.

Slovačka je jedanaesti najveći platilac ruskih energenata. Naredna naplata gasa dospeva 20. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.