Slobodna trgovina između Srbije i Turske od 1. septembra

Izvor: Studio B, 13.Jul.2010, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slobodna trgovina između Srbije i Turske od 1. septembra

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske počeće da se primenjuje 1. septembra 2010. godine, objavilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Ukidanje carina na uvoz roba iz Turske u Srbiju odvijaće se u tri faze do 2015. godine.

Višom carinskom stopom biće zaštićena domaća poljoprivreda, sektor tekstilne industrije i crna i obojena metalurgija, dok će iz Srbije bez carina moći da se izvoze svi industrijski proizvodi.

Sporazum o slobodnoj trgovini >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Srbije i Turske potpisan je u Istambulu 1. juna 2009. godine i trebalo je da se primenjuje od 1. januara 2010. godine, ali je turski parlament kasnio sa njegovom ratifikacijom.

Izvoz iz Srbije u Tursku za prvih pet meseci 2010. godine, prema podacima Privredne komore Srbije, iznosio je 29,7 miliona dolara, što je za 115 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Uvoz iz Turske bio je vredan 129,9 miliona evra i veći je za 19,7 odsto.

Ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene Srbije i Turske u 2009. godini iznosila je 334,2 miliona dolara.

Iz Srbije se na tursko tržište od oko 75 miliona stanovnika najviše izvoze gvožđe i čelik, sirove materije, osim goriva, zatim sirovi kaučuk, hrana i žive životinje, povrće i voće.

Najčešća uvozna roba iz Turske je predivo, tkanine i tekstilni proizvodi, proizvodi od metala, mašine i transportni uređaji, drumska vozila i električne mašine, aparati i uređaji.

Ulaganja iz Turske u Srbiji su oko 45 miliona evra, a najveći investitor bila je kompanija Efes koja je kupila pivare u Pančevu i Zaječaru.

Ljajić:Turska zainteresovana za uvoz mesa iz Srbije

Ministar za rad Srbije Rasim Ljajić ocenio je da domaća mesna industrija ima šansu da napravi veliki posao u Turskoj.

Ljajić je rekao da je turski premijer Redžep Tajip Erdogan, koji je predvodio državnu delgaciju u jučerasnjoj poseti Srbiji, posebno bio zainteresovan za izvoz mesa iz Sandžaka u Tursku.

"Već sutra bi mogao da se uspostavi kontakt kako bi taj projekat počeo što pre da se realizuje", istakao je Ljajić i dodao da bi proizvođači sa Peštera, ali i cele Srbije, povoljnijim cenama od konkurencije mogli da osvoje tursko tržište.

Domaća mesna industrija, prema njegovim rečima, morala bi da poveća kapacitete kako bi redovnim isporukama zadovoljila potrebe turskih uvoznika mesa.

Obostrano ukidanje viza za putovanja građana Srbije i Turske će, kako je rekao Ljajić, biti dodatno ohrabrenje za turske investitore da ulažu u srpsku privredu.

"Za nas je od velikog značaja i sporazum s Turskom o izgradnji infrastrukture u Srbiji, posebno izgradnja autoputa Beograd - južni Jadran, o čemu još nije postignut konkretan dogovor", ocenio je Ljajić.

Izvesno je, kako je dodao, da će se Turska uključiti u izgradnju lokalnih i magistralnih puteva u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, odnosno da će Turska razvojna agencija nastaviti realizaciju projekata u svim sandžačkim gradovima.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.