Slab evro za veći izvoz zone evra

Izvor: B92, 16.Jun.2010, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slab evro za veći izvoz zone evra

Brisel -- Izvoz 16 zemalja zone evra u aprilu je povećan 18 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine.

Rastu su doprineli znatan pad vrednosti evra prema dolaru i oživljavanje svetske trgovine, saopštio je Eurostat.

U aprilu je zona evra u inostranstvu prodala robu vrednu 121,6 milijardi evra i, pošto je izvoz nadmašio uvoz, ostvarila spoljnotrgovinski suficit od 1,8 milijardi, objavila je evropska statistička agencija.

Ipak, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uprkos slabljenju evra, što bi trebalo da podstakne izvoz, trgovinski sufcicit oslabio je sa 4,5 milijardi evra u martu, a manji je i od februarskog suficita od 2,4 milijardi evra.

Izvoz proizvoda iz zone evra u Kinu skočio je u aprilu 48 odsto ali su povećane i isporuke na dva najveća izvozna tržišta zone, britansko i američko.

Suficit je značajno porastao u trgovini sa SAD i Švajcarskom, ali je nastao deficit prema Kini, Norveškoj, Japanu i Rusiji. Najveće pojedinačne suficite ostvarile su Njemačka, Holandija i Irska, a najveće deficite imaju Britanija, Francuska, Španija, Grčka i Italija.

Na nivou EU izvoz je u aprilu porastao 20 odsto, međutim, rast uvoza bio je još veći pa je 27-člani blok imao deficit u trgovini sa svetom od 10,2 milijarde evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.