Skupštini dostavljen predlog izmena Zakona o akcizama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupštini dostavljen predlog izmena Zakona o akcizama

BEOGRAD - Skupštini Srbije danas je dostavljen predlog izmena Zakona o akcizama, koji je Vlada Srbije usvojila na sednici od 5. februara, na usvajanje po hitnom postupku.

Izmene tog zakona, koji je usvojen u parlamentu 21. januara ove godine, usledile su zbog procene Ministarstva finansija da bi prvobitne izmene akciza na cigarete prouzrokovale gubitke u budžetu Srbije i to najviše na duži rok.

Nove izmene zakona odnose se na način obračunavanja akciza na cigarete, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u dogovoru sa duvanskom industrijom, tako da bi proporcionalna stopa akcize na maloprodajnu cenu cigareta trebalo da iznosi 35 odsto, a njen fiksni deo po paklici cigareta 11 dinara.

Identično rešenje u Zakonu o akcizama bilo je predloženo i ranije, ali je na predlog Socijalističke partije Srbije u Skupštini usvojen amandman koji predviđa da proporcionalna stopa iznosi 38 odsto, a fiksni deo akcize na cigarete 8,92 dinara po paklici.

Obrazloženje amandmana SPS-a bilo je da se na taj način štiti standard građana sa manjim primanjima, jer bi smanjenjem predložene proporcionalne stope manje poskupile jeftinije cigarete.

Na usvojeni zakon o akcizama reagovale su kompanije "Filip Moris" - Niš i "Britiš Ameriken tobako" u Vranju, koje su upozoravale da ih usvojeno rešenje stavlja u neravnopravan položaj, jer se štiti fabrika "Monus" iz Inđije, čiji je vlasnik Predrag Ranković, koja proizvodi samo jeftinije cigarete.

Partije iz vladajuće koalicije - SPS, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara - koje se glasale za amandman SPS-a, kako je najavljeno iz Vlade Srbije, glasaće za izmene Zakona o akcizama, koje je predložilo Ministarstvo finansija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izmene Zakona o akcizama u Skupštini

Izvor: Mondo, 09.Feb.2009

Skupštini Srbije dostavljen je na usvajanje po hitnom postupku predlog izmena Zakona o akcizama, koji je usvojen 21. januara.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.