Skup: Bolji kvalitet života je ključ za zadržavanje talenata i razvoj ekonomije u Srbiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2018, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup: Bolji kvalitet života je ključ za zadržavanje talenata i razvoj ekonomije u Srbiji

Da bi promenila strukturu ekonomije pretežno zasnovanu na radno intenzivnim granama, Srbija pored kvalitetnog obrazovanja mora da ponudi i daleko bolji kvalitet života koji podrazumeva vrednosti i principe dostojanstvenog rada, ocenjeno je na otvaranju konferencije "Budućnost rada - budućnost je sada".

Skup je okupio evropske i domaće stručnjake, predstavnike javne uprave i akademskih institucija, predstavnike start-ap zajednice, sindikate i predstavnike civilnog društva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Skup je otvorila ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, a gostima su se obratili i ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin, zamenica stalnog koordinatora Programa Organizacije ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Steliana Nedera, i šef sektora za saradnju iz Delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom.

U saopštenju organizatora se ističe da Srbija ima izvozne kompanije koje su primeri ekonomije zasnovane na znanju i da se mnoge od njih već danas suočavaju sa velikim ograničenjima za budući rast usled odlaska stručnog kadra i nemogućnosti obrazovnog sistema da mladim ljudima, pored klasičnih znanja, omogući da razviju i druge kompetencije, poput kritičkog mišljenja, motivacije i kreativnosti.

Dodaje se i da je dostupnost stručne radne snage "istovremeno i najveća prednost i najveće ograničenje Srbije" u njenom pokušaju da se priključi globalnom talasu digitalne transformacije privreda.

"Budućnost rada treba da bude tema sada ako Srbija želi da zadrži nasleđe dostojanstvenog rada u okviru nove ekonomije u digitalnom dobu. Zato je važno fokusirati se danas na to kako će sutra ove promene uticati na ekonomiju, radnike i društvene procese", navodi se u saopštenju.

Konferenciju "Budućnost rada - budućnost je sada" organizovao je Centar za istraživanje javnih politika (CENTAR), a podržali su je Međunarodni centar Ulof Palme, Međunarodna organizacija rada i UNDP u Srbiji.

Centralna tema godišnjice je Agenda 2030 i Ciljevi održivog razvoja, koju je septembru 2015. u sedištu UN u Njujorku usvojilo preko 150 država članica, među kojima je i Srbija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.