Izvor: Blic, 29.Mar.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škundrić: Struja neće poskupeti, gas će biti jeftiniji

Do kraja godine godine struja najverovatnije neće poskupeti, dok će gas biti jeftiniji, tvrdi ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić, prenosi RTS.



Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić izjavio je da do kraja godine godine struja najverovatnije neće poskupeti.

Škundrić je "Politici" rekao da se potpisivanje ugovora o gradnji "Južnog toka" očekuje krajem aprila u Plovdivu, u prisustvu šefova država.

"Rusi sagledavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << detalje ulaganja, nema spornih momenata ni oko trase ni oko kapaciteta gasovoda. Realno je očekivati da će on biti veći od predviđenih deset milijardi kubika", rekao je Škundrić.

Ministarstvo energetike je odlučilo da zbog sve težih okolnosti u kojima građani žive ne prihvati preporuku Ministarstva finansija da se cene energije koje određuje država koriguju do kraja godine za maksimalno 15 procenata.

Škundrić je objasnio da je glavni razlog što struja neće poskupeti velika ekonomska kriza i ukupne mere koje preduzima Vlada Srbije.

"Odlučili smo da od aprilskog poskupljenja odustanemo jer bi se to negativno odrazilo na održanje makroekonomske politike", dodao je ministar.

Škundrić je istakao da će ova privremena mera biti na snazi sve dok se ne poveća finansijska likvidnost i dok ne bude zabeležen privredni rast.

Škundrić je, takođe rekao da kupovinom NIS-a Rusi nisu postali vlasnici naftnih i gasnih bušotina u Vojvodini, već samo imaju pravo na eksploataciju.

Elektroprivreda Srbije sigurno neće privatizovana, dodao je ministar.

"Veliki sam protivnik da do toga dođe. Smatram da i ubuduće Vlada Srbije u EPS-u treba i da ima većinski paket akcija. Da je EPS do sada privatizovan, sada bismo imali mnogo težu i uopšte drugačiju situaciju. Novog vlasnika sigurno ne bi bilo briga da li bi nova cena struje uticala na ukupna makroekonomska kretanja u zemlji i na povećanje stope inflacije", rekao je Škundrić.

Povodom potpisivanja ugovora o izgradnji dve elektrane u Srbiji, Škundrić je rekao da je realno očekivati da ugovor budu potpisan u oktobru ove godine.

Škundrić smatra da gubitak EPS-a u 2007. od oko sto milijardi dinara nije realan gubitak ovoj javnog preduzeća.

"Do tolikog gubitka se došlo zbog drugačijeg načina računovodstvenog prikazivanja poslovanja. Prema informacijama kojima raspolažem, prošle godine EPS nije zabeležio gubitak", rekao je Škundrić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.